Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Wonen & Leven: ‘Habitologie’

By   /   December 3, 2012  /   No Comments

Wat maakt een huis tot een thuis? Wat maakt een biotoop tot een habitat? En, als je de antwoorden weet, hoe pas je die kennis dan toe? Hoe maak je van een huis, of een hoop huizen, een thuis?

We maken meer tijd voor het gezin, vrienden en familie. We hebben meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. We staan bewuster in het leven, en gaan bewuster om met -al- het leven. De voorbije decennia hebben in het teken gestaan van het materiële. Nu verschuift onze aandacht naar het immateriële.

Als we anders in het leven staan, en anders leven, dan veranderen ook onze eisen en wensen ten aanzien van onze fysieke leefomgeving. Wie gaat onze woon- / werk- / leefomgeving aanpassen aan die veranderende eisen? Een architect? Die geeft alleen vorm aan het ‘huis’, het materiële. Wat er nodig is is een ‘immaterieel architect’, een professional die vorm geeft aan het ‘thuis’, het immateriële…

Wow! heeft het plan opgepakt voor een universitaire leerstoel Habitologie. Een Habitoloog creëert, in samenwerking met ‘materiële experts’, werk- / woon- / leefomgevingen waarin mensen alles vinden wat zij nodig hebben, als prettig ervaren, en wat de kwaliteit van hun leven -ook in sociaal en gezondheid perspectief- doet toenemen.

  • Habitologie is een samenvoeging van de woorden habitat, psychologie / sociologie / antropologie, en combineert deze kennisgebieden met evolutionaire biologie en andere kennisgebieden.
  • Een biotoop is het geografische gebied waar een organisme leeft. Een habitat voldoet aan de biotische en abiotische voorwaarden voor een organismen om te overleven.
  • Architecten, stedenbouwkundigen en gebiedsontwikkelaren concentreren zich op de materiële aspecten, zij creëren de biotoop. De Habitoloog concentreert zich op de immateriële aspecten, en maakt de biotoop tot een habitat…

U leest meer over dit plan, de voorbereidingen en de voortgang via de onderstaande linkjes:

  • Habitologie, wat is dat? Download het white paper; Habitologie
  • Download ‘Evolutionary Theory’, een publicatie van Wow! lid Toine Nagel voor TU Delft, faculteit Real Estate & Housing.
Geïnspireerd? Ideeën? Suggesties? Laat het ons weten, liefst via email: welkom@wow-mail.org

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →