Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Corellian: ‘Grijze auto’s groen maken’

By   /   February 1, 2013  /   1 Comment

Eind 2012 telden we in ons land zo’n 84.000 hybride en ruim 6.000 elektrische auto’s. Op zichzelf mooie cijfers maar op een wagenpark van 9,6 miljoen auto’s, waarvan 7.5 miljoen personenauto’s, is het maar 1,2% en dus slechts een druppel op een gloeiende plaat. 

Met de Noord-Amerikaanse ‘gas guzzlers’ en de wijze waarop in de Zuid-Amerikaanse, Russische, Arabische en Aziatische regio’s met het milieu wordt omgesprongen tonen de statistieken in de rest van de wereld een nog veel slechter beeld. En ook op het milieubeleid in ons eigen landje valt best het een en ander af te dingen.

Het was die combinatie van factoren die ons tot een inzicht bracht:

Het vervangen van vuile auto’s door schone exemplaren is een nobel streven. Maar gezien de levensduur van moderne auto’s duurt het nog wel een jaar of 10 a 15 voordat alle vuile auto’s vervangen zijn. Veel sneller, en dus effectiever, is het om het bestaande ‘grijze’ wagenpark aan te pakken.

En dat is waar we de schouders onder hebben gezet:

Brainpower
We kwamen in contact met een aantal afstudeerders aan de automotive faculteit van de Technische Universiteit Eindhoven. We kwamen in contact met hun professoren, met ‘incubators’, met ‘KICs’, met investeerders, met pilot-partners en met launching customers.

Corellian
TU/e afstudeerders Sander Kemna en Mark Tullemans hebben, ondersteund door Wow!, inmiddels een onderneming in de steigers staan; Corellian. En de eerste uitdaging van Corellian is: ‘De grijze vloot groen maken’.

Met ‘grijze vloot’ bedoelen we dus alle auto’s die al rond rijden en die nog niet hybride of anderszins ‘schoon’ of ‘duurzaam’ zijn. En dan heb je het dus over zo’n 98,8% van de ruim 7,5 miljoen personenauto’s op de Nederlandse wegen, en meer dan 98,8% van de ruim 1 miljard auto’s wereldwijd. (Bron: Auto en Vervoer)

Composieten expert Mark Tullemans vertelt over zijn ambities op Omroep Brabant TV:

Zijn Mark en Sander ambitieus? Ja, absoluut. Is wat zij willen onmogelijk? Wij denken van niet. Het doel ligt op; minimaal 10% zuiniger en dus schoner. En dat niet alleen tijdens een typegoedkeuringstest maar gemiddeld, gedurende de hele levenscyclus. Uit computersimulaties, praktijktests en het patent dat inmiddels verkregen is, (b)lijkt dat het kan.

“De onderzijde van een auto is ruw, en dat verstoort de luchtstroom” zegt Mark Tullemans in het filmpje. Zie hier het bewijs; de onderzijde van een (standaard) VW Golf TSI uit 2012 is ondanks het groene milieulabel niet bepaald aërodynamisch. Dat kan dus beter en een daarmee tenminste 10% milieuvriendelijker:

Inmiddels schrijven we november 2013, en is Corellian een duur-test gestart op de openbare weg. Deze test zal 1 maand duren en wordt mede mogelijk gemaakt door aa-rental, die voor deze test twee identieke auto’s beschikbaar stelt. De ruwe testgegevens van de eerste test-week zijn hoopgevend: 10,4% minder brandstofverbruik en dus 10,4% minder Co2 uitstoot…

Meer weten?

.

    Print       Email

1 Comment

  1. Lilian Nagel says:

    Fantastisch! Hij gaat het gewoon doen, het gaat het gewoon aanpakken… En zo wordt de wereld steeds weer een beetje mooier en in dit geval natuurlijk schoner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →