Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

“Ruimte voor Ideeën”: helpt Rabobank een nieuwe bestemming vinden voor kantoren

By   /   July 10, 2013  /   1 Comment

We regelen onze bankzaken steeds meer online en mobiel. Daardoor bezoeken we bankkantoren steeds minder vaak en daarom sluiten banken hun kantoren… Maar; zomaar kantoren sluiten dat gaat Rabobank veel te kort door de bocht.

Peter Konijnenburg, directievoorzitter van Rabobank De Langstraat, vindt dat je als bank je in meerdere opzichten verantwoordelijkheid moet nemen. Hij wil die gebouwen “teruggeven aan de samenleving.” Zijn motivatie: “De coöperatieve structuur maakt de Rabobank tot een bank van ons samen. Samen hebben we die gebouwen verworven. Samen geven we die gebouwen een nieuwe bestemming…”

Het idee is dat bewoners uit de regio zelf met plannen en ideeën komen voor die nieuwe bestemming en ook zelf uit alle inzendingen het beste idee kiezen. Dat kan en mag van alles zijn: Van buurthuis tot winkeltje. Van social enterprise, tot commercieel bedrijf. Rabobank zal daar geen enkele bemoeienis mee hebben of invloed op uit kunnen oefenen. De inwoners komen zelf met plannen en de inwoners beslissen zelf welke van de plannen het gaat worden.

360 graden rond, in de persoon van Glenn van der Vleuten, werd verzocht het proces in goede banen te leiden. Glenn schakelde Toine Nagel, lid van Coöperatie Wow!, in voor zijn creativiteit en zijn ervaring met burgerparticipatie-, crowdsourcing- en co-creation concepten. Toine op zijn beurt schakelde Sharon Roest in vanwege haar rijke ervaring met de productie van grote, maatschappelijk getinte, events.

Het project start in augustus 2013 en de eerste fase zal voor de zomer van 2014 zijn afgerond. Medio 2015 hebben de bewoners van Waspik en Loon op Zand een nieuwe bestemming gegeven aan hun Rabobank kantoorgebouwen.

Linkjes

    Print       Email

1 Comment

  1. Geachte heer Janssen,

    We zijn natuurlijk erg benieuwd naar de door u gevonden taalfouten.

    Hoogachtend,

    De Wow! redactie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →