Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Techniek en Samenleving: Smart Cities

By   /   October 18, 2013  /   No Comments

De Smart City is voor burgers, bedrijven en overheden een wenkend perspectief: door slimme inzet van ICT en data worden steden nog prettiger en duurzamer.

Althans, dat is de belofte. Het is een revolutie die zich in betrekkelijke stilte voltrekt. Maar, ondertussen wordt er wel volop geïnvesteerd in infrastructuur, data, samenwerking en regelgeving om de ontwikkeling van de Smart City te versnellen.

Het begrip Smart Cities heeft nog geen eensluidende definitie maar er begint al wel structuur te ontstaan. Het begrip is onderhavig aan voortschrijdend inzicht, en laat zich op dit moment onderverdelen in:

  • smart economy
  • smart environment
  • smart governance
  • smart living
  • smart mobility, en
  • smart people

Platform31 verzamelde enkele aansprekende Europese Smart City voorbeelden. (Platform31) Op 12 november vindt in de RAI de Innovatie Estafette plaats. Smart Cities is dan een van de onderwerpen. (Innovatie Estafette)

Vanwaar onze interesse?
Wat voor de een een probleem is hoeft dat voor een ander niet te zijn. Zolang een probleem niet voor alle ‘stakeholders’ zichtbaar is krijgt het geen aandacht en wordt er dus niets aan gedaan. Een van de manieren om de stad, en alles wat daarin gebeurt, zichtbaar te maken is ‘City Information Modeling’:

AECOM City Information Modeling (Para-Form / SSIMd) from German Aparicio on Vimeo.

 

Wat vindt Wow! van Smart Cities?
Wij staan er een beetje dubbel in. Enerzijds zien we de noodzaak. Als we bijvoorbeeld duurzame energie willen, dan moeten we oplossingen vinden waarmee we de productie en de consumptie op elkaar afstemmen. Liefst zodanig dat het energie overschot van de zonnepanelen op uw dak door uw buren benut wordt. En behalve efficiënt omgaan met energie kunnen we ook een stuk efficiënter omgaan met onze wegen, het openbaar vervoer enzovoort. Om dat te bereiken kunnen we niet zonder de uitwisseling van informatie. Tegelijkertijd maken we ons grote zorgen: Prism. Afluisterpraktijken van de NSA. Ongewenst gebruik, en dus misbruik, van de digitale sporen die we achterlaten… Dat is niet het klimaat waarin je nog meer data wilt genereren en opslaan, ongeacht de zuiverheid van de oorspronkelijke intentie.

Kortom; een hoop voors en tegens, maar wij zijn er dus nog niet uit…

Een aantal relevante linkjes:

 

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *