Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Investeren in Social Change

By   /   December 3, 2013  /   No Comments

75%* van alle ex-gedetineerden in Nederland vervalt in zijn of haar oude gewoonten. Recidiveren is niet alleen een sociaal en maatschappelijk maar ook een economisch probleem.

Toby Eccles rekende de Britse overheid voor dat niets doen méér kost dan wel iets doen. Daarin vonden beiden elkaar. De Engelse overheid wilde dan ook wel wat doen aan dit probleem, maar had daar het geld niet voor beschikbaar.

Eccles sprak met de betrokken overheden en samen hingen zij een ‘prijskaart’ aan het probleem. De overheid was bereid om de portemonnee te trekken maar… nádat er resultaten waren behaald.

Toby Eccles introduceerde de Social Impact Bond waarmee private investors de gelegenheid kregen om het programma voor ex-kort-gedetineerden financieel te steunen. Er werd £5m bijeengebracht door 17 particuliere investeerders, waarmee de training en ondersteuning voor 1.000 ex-gedetineerden werd gefinancierd. Als deze 1.000 ex-gedetineerden minder zouden recidiveren dan de controlegroep dan zou de overheid de investeerders terugbetalen, mét rente.

Inmiddels is de aanpak, inclusief de financiering doormiddel van Social Impact Bonds, ook in New York en Massachusetts toegepast (beiden met het oog op recidivisten), en bovendien uitgebreid naar andere terreinen.

Toby Eccles vertelt: 

Bij Wow! vinden we het een interessant verhaal dat we daarom ook al geruime tijd volgen. Wij zien de Social Impact Bond als een instrument dat de ‘participatiesamenleving’ in een stroomversnelling kan brengen.

Social Impact Bonds kunnen in Nederland nu al ingezet worden. Maar, er is een belangrijk verschil met Engeland en Amerika: In die landen krijgen investeerders in Social Impact Bonds namelijk een belastingvoordeel, en dat krijgen sociale investeerders in Nederland niet.

Wow! wil zich sterk maken om in Nederland dezelfde fiscale voordelen te bedingen die een ‘social investor’ in Engeland en Amerika krijgt. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we uw hulp nodig (lees de oproep onderaan deze pagina **)

 

.

Relevante links

  • World Economic Forum – Report on ‘Impact Investing’ (download de pdf)

 .

Relevante statistieken

* Uit een onderzoek uit 2006 van het  WODC (het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum van het ministerie van Justitie) blijkt dat ruim 75 procent van alle volwassenen die een vrijheidsstraf hebben ondergaan in herhaling vallen. Van de jongeren (jonger dan 18 jaar) ligt het cijfer zelfs, 7 jaar na verblijf in een justitiële jeugdinrichting, rond de 80 procent

  • WODC
  • In 2012 telde Nederland circa 12.000 gedetineerden (Bron: CBS)

.

Oproep!

** Wow! doet een oproep aan op dit vlak gespecialiseerde fiscalisten en/of politieke partijen die zich sterk willen maken voor een belastingvoordeel voor Social Impact Bonds. U bereikt ons via welkom@wow-mail.org 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →