Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Eenzaamheid (in 2013)

By   /   December 25, 2013  /   No Comments

Misschien heeft het te maken met de tijd van het jaar. Twee jaar geleden rond deze tijd publiceerden we namelijk ook al eens een artikel over eenzaamheid (link). Uit onderzoek bleek toen dat van de Nederlandse bevolking liefst 50% eenzaam is, en dat 28% een goede vriend of vriendin mist.

We plaatsten dat onderzoek in perspectief met de groeiende sociale netwerken die mensen online onderhouden, en concludeerden dat een grote online kennissenkring kennelijk geen effect heeft op de eenzaamheid die mensen ervaren.

Wat ons destijds opviel was het explosief groeiende aantal eenpersoonshuishoudens dat gevoerd word door betrekkelijke jonge mensen:

Nederland telt 2.66 miljoen (!) eenpersoonshuishoudens. Grofweg eenderde van het totale aantal huishoudens is een eenpersoonshuishouden. Van die eenpersoonshuishoudens wordt 69% gevoerd door mensen jonger dan 65 jaar. 500.000 van de 2.66 miljoen eenpersoonshuishoudens betreft eenoudergezinnen, en onder die alleenstaande ouders zijn er heel veel die eenzaam zijn.

Nu, in 2013, heeft de overheid de onderzoekstaak naar zich toe getrokken. Dat de overheid nu het onderzoek doet maakt het lastig om de cijfers te vergelijken met eerdere onderzoeksuitkomsten. Er wordt namelijk met andere maten gemeten. Maar een andere manier van meten of niet, het maakt de uitkomsten niet minder schokkend.

Een paar resultaten uit een onderzoek dat afgelopen september werd afgerond door het RIVM:

Eenzaamheid naar leeftijd;

Eenzaamheid naar burgerlijke staat;

Eenzaamheid naar opleidingsniveau;

Eenzaamheid naar herkomst;


Wij ontlenen, voorlopig, twee actiepunten aan deze zorgwekkende cijfers:

  1. Aandacht voor en iets doen tegen eenzaamheid – Enorme aantallen mensen zijn eenzaam zijn in ons land. Onder hen zijn groepen waarvan je dat niet verwacht, en waar (nog) geen aandacht voor is. Bij Wow! willen we daar graag meer aan doen dan we al doen.
  2. Creatie van de woon- en leefomgeving – De woningvoorraad in ons land is gebouwd met het oog op gezinnen, en sluit dus al lang niet meer aan op de samenstelling van een modern huishouden. Nu de vastgoedmarkt toch op de schep moet is dat een mooie gelegenheid om de bouwcultuur te veranderen: Woon- en leefomgevingen moeten niet bedacht worden door bureaucraten achter hun bureau’s maar door de mensen die er (gaan) wonen en leven.

Wil je meehelpen? Click op ‘Contact Wow!‘ en laat een berichtje achter.

 

Bronnen:

 

Relevante artikelen op deze website:

 

 

 

 

    Print       Email
  • Published: 10 years ago on December 25, 2013
  • By:
  • Last Modified: May 7, 2014 @ 4:29 pm
  • Filed Under: What worries us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →