Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Video: Hoezo samen delen?

By   /   December 1, 2014  /   No Comments

Er is een tweedeling ontstaan tussen de échte ‘deeleconomie’ en de ‘ik-doe-alsof-deeleconomie’. De eerste is ingegeven door het hart, en gaat er vanuit dat anderen best onze spulletjes mogen gebruiken als we die zelf niet nodig hebben. De tweede ge- cq misbruikt ‘deeleconomie’ als marketing-propositie en brengt vraag en aanbod bij elkaar zonder daar waarde aan toe te voegen, alleen om daar zelf schat hemeltje rijk van te worden.

Verbaast dat u? Nee toch? Alleen het feit al dat Google ruim 370 miljoen geïnvesteerd heeft in Uber roept al de vraag op hoe het businessmodel van Uber in elkaar steekt. Dat Uber met geen woord rept over de exploitatie van uw reisinformatie, tsja… dat zou u als een waarschuwing signaal kunnen zien.

Vooral de neveneffecten van deze ‘ik-doe-alsof-deeleconomie’ zijn ernstig: Het vertrouwen van de goedbedoelende particulier loopt een deuk op, en de motivatie om ‘nieuwetijds’ te leven daarmee ook. Er komen niet minder maar juist meer auto’s op de weg, door een initiatief als Uber. Bovendien ontstaat er met de Uber’s en de AirBNB’s van deze wereld een nieuwe arbeidersklasse die compleet rechteloos is, en die rechteloosheid geldt ook voor hun afnemers. En dat is nog maar een greep uit de inzichten die VPRO Tegenlicht in de uitzending in beeld brengt.

Wow! voetnoot

Is alles nu verloren, als het om de deeleconomie gaat? Wat Wow! betreft niet. De kijk op de wereld die Tegenlicht in deze aflevering levert verbaast ons niet: Niet alleen onder bankiers en directeuren van woningcorporaties tref je ‘graaiers’. In Silicon Valley zijn ze er ook. Het verschil is dat we de snelle nerds uit Silicon Valley nooit vertrouwd hebben, en daarom roepen zij met hun bedenkelijke gedragingen niet méér publieke verontwaardiging op dan ze al sinds de jaren tachtig doen…

Wat Wow! betreft: Lekker blijven delen. En als je zeker wilt weten dat het zuivere koffie is, deel dan met mensen ín je sociale netwerk, en niet vía een sociaal netwerk.

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →