Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Sociale ‘plattegrond’

By   /   December 22, 2014  /   No Comments

Sinds Wow! “Ruimte voor Ideeën” bedacht, een participatie-concept tegen leegstand, komen we vaker in aanraking met medewerk(st)ers van partijen die gebouwen bezitten, wijken en steden plannen, gebouwen en buurten ontwikkelen enzovoort. Als spreekwoordelijke vreemde eend valt het ons op hoe er in deze wereld in ‘het’ en in ‘bakstenen’ wordt gedacht.

Wie lijkt te begrijpen wat wij bedoelen is Dave Troy. Troy bedacht ‘social mapping’ waarmee hij de andere kant van de stad in kaart brengt; de sociale verbindingen kant. “Wat is er zoal dat mensen met elkaar verbindt, en hoe visualiseer ik die verbindende factoren?” lijkt hij gedacht te hebben. En dit is zijn oplossing:

Echt representatieve uitkomsten geeft zijn methode niet. De methode is immers goeddeels gebaseerd op Tweets. Lang niet iedereen gebruikt Twitter, en dus kleurt de bron van de informatie het beeld. Bovendien zijn de gegevens en het visualiseren ervan nog maar het halve werk. De andere helft bestaat uit het interpreteren van die gegevens. Hoe dan ook; in Troy’s benadering gaat het wel om mensen, hun interesses en hun onderlinge verbindingen. En dan heb je onze aandacht. Want hoe belangrijk de ‘het’ (de processen, de protocollen, de regels) en de ‘bakstenen’ ook mogen zijn voor de gemiddelde beslisser, bij Wow! staan de ‘wij’ en de sociale verbindingen voorop.

Linkjes

  • Meer over stad, steden, actuele en toekomstige ontwikkelingen: ‘stad’
    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →