Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Huisvesting: Wat wij kunnen leren van favella’s

By   /   February 26, 2015  /   No Comments

Onbetaalbaar zijn ze, de huizen in ons land. Starters die het zonder draagkrachtige ouders moeten stellen komen niet meer aan de bak. Huurhuizen in de particuliere sector zijn bij lange na niet voor iedereen weggelegd. En huizen in de sociale sector zijn na renovatie weliswaar energie-vriendelijker, maar de huren zijn voor hun oorspronkelijke bewoners vaak niet meer op te brengen.

En toen? Wij, onze kinderen en ook de kinderen van onze kinderen zullen toch moeten wonen…

Op Ted.com vonden we een ‘talk’ van Alejandro Aravena, een architect uit Santiago in Chili, en die lijkt een oplossing te hebben: In plaats van goedkoper en dus kleiner te bouwen bouwt hij goedkoper en dus halve huizen, of half af zo u wilt. De andere helft maken de bewoners zelf af.

Een andere les die Aravena ons leert is: Betrek de gemeenschap erbij! Laat hen kiezen wat ze willen en hoe ze het willen:

Natuurlijk stellen wij Nederlanders andere eisen aan huizen, en natuurlijk hebben we hier heel veel regeltjes om dat allemaal in goede banen te leiden. Maar het idee is, denken wij, inspirerend. Ook al kunnen we het misschien niet een-op-een zo toepassen, we kunnen wel leren om anders te kijken naar ‘huisvesting’ en naar hoe en met wie die huisvesting gerealiseerd wordt.

Zouden er in ons land woningcorporaties zijn die zo’n experiment aandurven? Zouden er gemeenten zijn die hun burgers niet alleen ‘inspraak’ maar ook écht zeggenschap durven geven? Zouden er projectontwikkelaars en geldverstrekkers zijn die het aandurven? Wij zijn benieuwd!

Mocht u de handschoen op willen pakken, wij zijn uw man! We zijn experts op het gebied van participatie en hebben ervaring met de combinatie burgerparticipatie & vastgoed. We hebben een netwerk om ons heen bestaande uit slagvaardige ex corporatie directeuren, projectmanagers, opbouwwerkers, architecten, bouwbegeleiders, kortom; alle disciplines om er een succes van te maken staan paraat. Laat hieronder een kattebelletje achter en we nemen per omgaande contact met u op.

 

Relevante links en artikelen:

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *