Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Corellian: TU/e studenten maken auto’s zuiniger

By   /   March 12, 2015  /   No Comments

Nationaal Lucht en Ruimtevaartlaboratorium in zee met TU/e studenten.

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben iets uitgevonden dat auto’s een stuk zuiniger maakt. 14,7% zuiniger in het geval van personenauto’s en 10% in het geval van bestelauto’s. 14,7% minder brandstofverbruik betekent ook 14,7% minder CO2 uitstoot.

Het gaat om een aerodynamische aanpassing aan de onderkant van auto’s. De aanpassing is gebaseerd op een combinatie van Formule 1- en luchtvaarttechnologie, en wordt ‘after market’ gemonteerd. “Na montage zie je er niets van” zegt Sander Kemna “en behalve het lagere brandstofverbruik merk je er ook niets van” vult Mark Tullemans hem aan.

Sander Kemna en Mark Tullemans hebben tijdens hun studie mechanical engineering aan de TU/e een onderneming opgezet: Corellian. Met Corellian hebben ze al verschillende innovatie prijzen gewonnen, waaronder meerdere Climate-KIC Grants en een top 3 notering bij de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs.

Vrijwel iedereen die iets heeft met innovatie en met duurzaamheid reageert positief op onze vinding, en dat geldt ook voor degenen die op de kosten letten, zoals fleetowners en leasemaatschappijen.” weet Sander.

Nu de vinding gedurende allerlei praktijktests zijn werking heeft bewezen breekt voor de student-ondernemers een volgende fase aan: De opstap richting massaproductie.

Om de vinding tot een marktrijp product te kunnen maken heeft Corellian samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) een projectplan ingediend bij Compoworld. Een Nederlands stimuleringsfonds dat de toepassing van composieten, waaronder carbon fiber, stimuleert. Deze week ontving de Corellian / NLR combinatie de goedkeuring op hun plan.

Markt Tullemans (links) en Sander Kemna (rechts) monteren een prototype

Met de financiële steun van Compoworld gaat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium nu voor Corellian een scala aan tests en technische onderzoeken uitvoeren, waarbij ook ‘product responsibility’ op de onderzoeks-agenda staat: Corellian wil de van hoogwaardig carbon fiber gemaakte producten aan het einde van hun levenscyclus terugnemen, deze afbreken tot grondstoffen en van die grondstoffen weer nieuwe producten maken.

In hun ondernemerschap worden de student-ondernemers bijgestaan door Wow!, een ondernemers-coöperatie die ‘social enterprise’ ondersteunt. Wow! medewerker Toine Nagel zegt:

De financiële ondersteuning van Compoworld en het werk van NLR helpen Corellian verder, ook richting de TüV certificering. Het TüV keurmerk is noodzakelijk om dit product op de Duitse markt te brengen, en dat gaat volgend jaar gebeuren. Op de Nederlandse markt is het product in de zomer van 2015 al leverbaar. Met dank aan AA Lease en aan MKB Lease heeft Corellian honderdduizenden testkilometers kunnen afleggen waardoor ze de werking én de kwaliteit van het product 100% kan garanderen.

Testrit met een VW Polo voorzien van Corellian prototype

Over productprijzen willen de heren nog niets kwijt: “Ga er maar vanuit dat het zich, afhankelijk van het jaarkilometrage binnen anderhalf a twee jaar terugverdient. Maar: het is ook heel goed mogelijk dat leaserijders het straks als accessoire kunnen bestellen. In dat geval begin je als Corellian gebruiker al vanaf dag één te besparen.” zegt Nagel.

Foto vlnr: Sander Kemna, prof. dr. ir. Maarten Steinbuch, Mark Tullemans

 

Andere relevante artikelen:

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →