Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

De aandachtsspanne van een goudvis

By   /   May 19, 2015  /   No Comments

Acht seconden. Dat is de lengte van onze aandachtsspanne, heeft onderzoek uitgewezen. Een goudvis scoort er negen.

Het verbaast ons niets. Hoe vaak kun je immers nog een gesprek voeren zonder dat er een smartphone, tablet enzovoort tussenbeiden komt? Maar goed, het is nu dus onderzocht: In het jaar 2000 scoorden wij mensen nog een aandachtsspanne van twaalf seconden. Nu scoren we er acht. Een seconde minder als een goudvis. De vraag die de onderzoekers aansluitend bezig hield luidde: Hoe kan het dat onze aandachtsspanne zo hard achteruit gaat? Het antwoord dat de onderzoekers bedachten is dat sinds het aanbreken van het informatietijdperk vaardigheden als ‘multitasken’ zijn toegenomen, en dat dit ten koste gaat van onze aandachtsspanne.

[ Het onderzoek werd onlangs door Microsoft uitgevoerd in Canada. Er werden 2000 mensen geïnterviewd en 112 mensen ondergingen een EEG. ]

Wij zetten daar een kanttekening bij. Niet dat we het onderzoek of de onderzoekers in twijfel trekken. Het is het antwoord op de ‘waarom’ vraag dat we in twijfel trekken: Onderzoek van onder andere de Radboud Universiteit wijst namelijk uit dat wij mensen überhaupt niet kunnen multitasken. Dat denken we wel, maar we kunnen alleen twee dingen tegelijk als tenminste 1 daarvan een automatisme is, zoals auto rijden bijvoorbeeld. (link)

Toch zit onze grote zorg niet zozeer in dit ene specifieke onderzoek, of in het antwoord op de ‘waarom’ vraag. Onze grote zorg zit in het gegeven dat er steeds meer ‘bewijs’ gevonden wordt waaruit, als je de onderzoeksuitkomsten combineert, blijkt wat techniek-consumptie met mensen en met de samenleving doet: We kunnen er onze aandacht niet meer bijhouden, en dat kan niet anders als gevolgen hebben voor onze sociale leven. We vereenzamen. We kunnen niet meer met onze emoties overweg. Voelen is tegenwoordig een ’emergency’ die ‘gepost’ moet worden. Reageert er niemand dan voelen we ons alleen en verlaten…

We hebben een paar artikeltjes voor u op een rijtje gezet. Als het uw interesse heeft lees ze dan eens, bij voorkeur van onder naar boven. We zijn benieuwd of u hier ook in ziet wat wij menen te zien:

Bron: 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →