Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Eén op de tien startups is succesvol

By   /   June 19, 2015  /   1 Comment

De wereld een beetje mooier, eerlijker, schoner en duurzamer maken, dat is kort door de bocht waar Wow! aan werkt.  Mooier, eerlijker, schoner en duurzamer betekent: Verandering, in allerlei vormen en gedaanten.

Een van de manieren om die verandering naar de samenleving te brengen is middels startups. Nu vinden wij het startup-enthousiasme van Neelie Kroes en haar Haagse achterban prachtig maar we vragen ons toch af: Als je verandering wilt brengen ‘for the better’, is de startup dan wel een effectieve manier?
Meten is weten zegt men dan, en dat is wat Startup Juncture gedaan heeft. Voor degenen die, net als wij, willen weten hoe het gesteld is met het ‘succes potentieel’ van de Nederlandse startup het onderstaande artikel dat we vonden op de Eufin website:

.

<Eufin artikel>

127.000 starters, 200 startups
Hoewel Nederland voldoende kennis, innovatiekracht, kapitaal en ondernemerschap heeft is het aantal succesvolle startups beperkt. Een startup kan worden omschreven als een organisatie dat op zoek is nar een (wereldwijd) schaalbaar businessmodel. Aan ondernemerschap ontbreekt het niet in Nederland. Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Maar niet iedere starter is een startup. De meeste starters zijn zzp’ers die diensten verlenen. Per jaar zijn er ongeveer 200 startups. Hiervan groeit één op de tien uit tot een succesvol bedrijf. De overige 90% blijven klein of worden binnen een aantal jaren gestaakt.

Nederland heeft behoefte aan ondernemers met ambitie om te groeien en te innoveren. Dit zorgt voor nieuwe producten en diensten, economische groei en werkgelegenheid. Aan ondernemerschap ontbreekt het niet in Nederland. Jaarlijks beginnen 127.000 starters een eigen bedrijf. Niet iedere starter is echter een startup, terwijl een startup doorgaans wel een starter is. Een startup kan worden omschreven als een organisatie dat op zoek is naar een (wereldwijd) schaalbaar businessmodel.

Grootste deel van de starters bestaat uit zzp’ers
Volgens StartupJuncture.com worden jaarlijks circa 200 startups in Nederland opgericht. Op een totaal aantal starters van 127.000 betreft dit ongeveer 0,2% van alle starters. Dit percentage is zo laag doordat het overgrote deel van de Nederlandse starters uit zzp’ers bestaat die hun kennis en vaardigheden als diensten aan andere bedrijven en/of consumenten aanbieden. Bovendien werken de meeste starters in Nederland nog altijd volgens een bestaand businessmodel. Het aantal succesvolle startups dat voortkomt uit innovatieve starters is derhalve op één hand te tellen.

Eén op de tien startups is succesvol
Van de 200 startups die jaarlijks beginnen groeit één op de tien (5% tot 10%) uiteindelijk uit tot een succesvol bedrijf. Dit is één op de 10.000 starters. De overige 90% van de startups blijven klein (circa 70 tot 110 bedrijven) of worden binnen een aantal jaren gestaakt (circa 80 tot 120 bedrijven). Dit wil overigens niet zeggen dat starters die geen startup zijn niet succesvol zijn. Zij vallen alleen niet onder de definitie van een startup en /of hebben die ambitie ook niet.

Groots denken, diepe zakken en een lange adem
Voor iedere startup afzonderlijk zijn verschillende redenen te benoemen waarom een bedrijf het uiteindelijk toch niet redt. Dit heeft onder meer te maken met de mate van innovativiteit, onderscheidend vermogen, timing en ondernemerskwaliteiten. Succesvolle startups worden gekenmerkt door een grote portie ambitie, hebben toegang tot financiering, zijn niet bang voor mislukkingen en beschikken over ervaring.

<einde Eufin artikel>

 

Bronnen:

    Print       Email

1 Comment

  1. Veel startups stranden omdat ze niet het hele team wat nodig is aan boord kunnen houden. Dit heeft vaak te maken met discussies rond de aandelenverdeling. Bij een BV ligt deze vast bij de oprichting en biedt weinig flexibiliteit om in te spelen op wijzigingen. Zie http://www.cooperatieexpert.nl/blog/aandelenverdeling-startup-50-50/. Bij een coöperatie als rechtsvorm is dit veel beter te regelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *