Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Belastingdienst wil neptelefoonmasten voor onderzoek

By   /   August 17, 2015  /   No Comments

[Arnoud Wokke | Tweakers.net] [foto: Thinkstock]

De Fiod, de opsporingsdienst van de Nederlandse Belastingdienst, wil de bevoegdheid krijgen om zelf nep-zendmasten in te zetten bij onderzoeken.

Nu kan de Fiod alleen gebruik maken van zogenoemde imsi-catchers via de Nationale Politie. Omdat de Fiod vaker van deze techniek gebruik wil maken dan de Nationale Politie kan faciliteren, wil de Fiod dat nu zelf kunnen doen. Dat blijkt uit een consultatie om de bevoegdheid te regelen.

Als de imsi-catcher aan staat, wordt al het telefoonverkeer in een buurt, ongezien, omgeleid via dit apparaatje, dat zo groot is als een kleine koffer. De imsi-catcher past in een rugzak. Door het telefoonverkeer via het apparaatje te laten lopen, krijgt de opsporingsautoriteit zicht op de telecommunicatie in een beperkte straal: telefoons, nummers, precieze locatie en belgedrag. De opsporingsdienst kan filteren op bepaalde nummers. Als het apparaatje aan staat, merkt de beller daar niets van behalve dat hij tijdelijk niet gebeld kan worden.

Het gaat om een aanpassing van een al bestaande regel. De wijziging houdt in dat een officier van justitie geen toestemming hoeft te geven als de Fiod de imsi-catcher inzet, terwijl de Nationale Politie die toestemming wel moet vragen. De inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogen de imsi-catcher zelfstandig inzetten en de Fiod wil dat nu dus ook.

 

Wow! voetnoot

Wow! zal er inhoudelijk niet op ingaan. We willen alleen onze bezorgdheid met u delen: Je zou toch zeggen dat Julian Assange en Edward Snowden genoeg teweeg hebben gebracht om ervoor te zorgen dat ‘we’ behoedzaam omgaan met privacy, met data en met bevoegdheden…

 

Relevante artikelen

    Print       Email
  • Published: 9 years ago on August 17, 2015
  • By:
  • Last Modified: August 17, 2015 @ 2:53 pm
  • Filed Under: What worries us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →