Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

‘De Bank’ officieel geopend

By   /   September 3, 2015  /   No Comments

 [ Rabobank – Peter Konijnenburg en ‘De Bank’ – Sophie Drenth ] [ foto door: Natascha Koolen ]

Loon op Zand – 3 september 2015

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst en het knippen van een lintje is ‘De Bank’ vandaag officieel geopend. ‘De Bank’ is een coöperatief samenwerkingsverband bestaande uit een sportcentrum, een fysiotherapeut, een buitenschoolse opvang, een boekenkringloop en een lunchroom welke gerund wordt door mensen met een beperking.

De oorsprong van ‘De Bank’ gaat terug naar oktober 2013, toen Rabobank De Langstraat directievoorzitter Peter Konijnenburg het project ‘Ruimte voor Ideeën’ introduceerde. Met ‘Ruimte voor Ideeën’ kreeg de Loonse bevolking de gelegenheid om ideeën aan te dragen voor de toekomstige invulling van het Rabobank-kantoor dat in februari 2014 zou gaan sluiten.

Idee-aandragers kregen hulp bij het ontwikkelen van hun businessplannen, en hulp bij de verkiezingscampagnes die zij na de goedkeuring van hun plannen zouden gaan voeren. In januari en februari konden ondernemers en inwoners uit Loon op Zand stemmen op het idee van hun voorkeur, en in maart 2014 werd de verkiezingsuitslag bekend gemaakt.

Wat volgde zou je coalitiebesprekingen kunnen noemen, met veel overleg, tekenen en rekenen. Precies één jaar na de bekendmaking van de stemuitslag kreeg het burgerinitiatief, dat inmiddels ‘De Bank’ gedoopt was, van Rabobank het groene licht.

Daarna ging het snel: Op 11 mei 2015 startte de ingrijpende verbouwing van het voormalige Rabobank-kantoor, en op 10 augustus werd de huurovereenkomst getekend en openden de eerste ‘De Bank’ leden hun deuren.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst, op 3 september, werd het ‘Ruimte voor Ideeën’ project bezegeld, en is ‘De Bank’ officieel geopend.

Directievoorzitter Peter Konijnenburg greep de gelegenheid aan om nog even stil te staan bij het hele proces dat voorafging. Hij sprak over de ‘ups’ maar ging ook niet voorbij aan de ‘downs’. Tevreden en naar eigen zeggen ‘erg trots’ stelde hij vast dat ‘De Bank’ is waar de inwoners van Loon op Zand op gestemd hebben; ‘een plek om te ontspannen en te ontmoeten’.

Coöperatie De Bank voorzitter Sophie Drenth vergeleek het voorafgaande proces met ‘opvoeden’; ‘als groep werden we allemaal geconfronteerd met een nieuwe situatie. Een situatie waarin je, als ervaren ondernemer en ook als aspirant ondernemer, gaat samenwerken. Dat ben je niet gewend, daar moet je in groeien, en daar zijn we door Toine Nagel, een van de ‘vaders’ van Ruimte voor Ideeën, op een fantastische manier in begeleid.’

Op zondag 6 september viert ‘De Bank’ de opening samen met de Loonse bevolking met een ‘open huis’.

————————————————————————————————————————-

Een terugblik op de totstandkoming van ‘De Bank’

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →