Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Loon op Zand loopt uit voor ‘De Bank’

By   /   September 6, 2015  /   No Comments

LOON OP ZAND – De sleutel hadden ze al gekregen, maar zondag werd coöperatie De Bank officieel geopend. Tegelijk kon de Loonse bevolking een kijkje nemen in het voormalige pand van de Rabobank aan de Kerkstraat.

Een paar honderd mensen maakten daar gebruik van. In De Bank nemen 4 (lokale) ondernemers deel: Sportschool Easyfit, Lunchroom’t Benkske, BSO Bontekoe en de Boekenbank. Bovendien is er, in een aparte ruimte naast de sportschool een fysiotherapeut aanwezig. Toen de Rabobank aankondigde dat zij haar pand zou sluiten werd tegelijk besloten dat men het gebouw aan de bevolking wilde ‘teruggeven’. Via een wedstrijd, waarbij de Loonse bevolking een inbreng had, werden de nieuwe gebruikers gevonden.

Sophie Drenth, voorzitter van De Bank keek in haar woordje terug naar die ontwikkelingen. Zij bedankte de Rabobank en zei blij en trots te zijn op wat er bereikt is “voor en door de Loonse gemeenschap”. Zij wees op de kruisbestuivingen die plaatsvinden tussen de diverse gebruikers. “Je pakt na het sporten een hapje of drankje bij ’Het Benkske. Daarna koop je misschien, tegen een lage prijs, een boek, waarbij de opbrengst naar het goede doel gaat. En tegelijk kunnen de ouders hun kinderen onderbrengen bij de BSO.” Ook wethouder Kees Grootswagers sprak zijn waardering uit en legde een verband met de vroegere fusies tussen de 2 banken. “Zo zie je waartoe samenwerking kan leiden: een geweldig resultaat.”

Overigens waren beide sprekers door Lakei Lodewijk onthaald met onbeschrijfelijke superlatieven. Sophie Drenth was “een licht dat op iedereen afstraalt en geweldig mooi van buiten én van binnen is”. En de wethouder zou volgens de lakei zeker president zijn geworden als we toevallig al geen koning hadden gehad. Lodewijk zorgde nog voor een vurige verrassing, met een brandend historisch boek, waarin alles al was beschreven. Een aantal gebruikers opende daarna, samen met medewerkers van Het Benkske officieel het nieuwe pand. Djembeeband Sabar zorgdemet Afrikaanse klanken voor een opzwepend vervolg.

——————————————————————————————————————–

Langstraat TV maakte het volgende beeldverslag:

 

 ——————————————————————————————————————–

 

Wow! voetnoot:

Twee dingetjes: Het Brabants Dagblad is vergeten te vermelden Sens, de fysiotherapeuten, deelnemen in het ‘De Bank’ coöperatief. Het tweede dat we u niet willen onthouden; ‘De Bank’ is niet het resultaat van een ‘wedstrijd’, zoals het Brabants Dagblad schrijft, maar van “Ruimte voor Ideeën”: een formule welke door Wow! is ontwikkeld om, in dit geval Rabobank De Langstraat, te helpen met burgerparticipatie. Langs de “Ruimte voor Ideeën” weg hebben de inwoners van Loon op Zand (en ook Waspik) zelf een nieuwe bestemming bedacht, gekozen en gegeven aan de voormalige Rabobank kantoren.

Meer informatie over “Ruimte voor Ideeën” vindt u elders op dit blog.

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →