Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Verslaafd aan je telefoon

By   /   September 24, 2015  /   No Comments

Op 23 september 2015 zond Zembla de reportage ‘Verslaafd aan je telefoon’ uit. Een onderwerp dat al sinds jaren onze aandacht heeft, vooral omdat die verslaving dramatische gevolgen heeft voor de mensen wie het betreft en bovendien een ontwrichtende werking heeft op de samenleving. Een aantal jaren geleden publiceerde Wow! al het ‘Connected but alone’ onderzoek van MIT professor Sherry Turkle. Professor Turkle volgt al meer dan 30 jaar de invloed die de consumptie van technologie heeft op mensen en op hun psychologisch en sociologisch welzijn.

Turkle maakte inzichtelijk dat er een reden is waarom we zo vaak onze berichten checken. Die reden is; ‘hoop’. We hopen dat er iets nieuws is. Iets positiefs. Iets dat ons uit onze dagelijkse sleur haalt. Maar ondertussen zijn we niet meer in staat om met moeilijke gesprekken om te gaan, om écht te communiceren, en om met onze emoties om te gaan. Turkle zegt dat we emoties tegenwoordig ervaren als een ’emergency’, een ’emergency’ die zo snel als kan gedeeld moet worden (via social media). En als er dan niemand reageert voelen we ons eenzaam, desolaat, verlaten…

Zembla bevestigt dit beeld en voegt daar een andere grote zorg aan toe: Alle informatie die we bewust of onbewust achterlaten en die, wanneer ze in de handen komt van zorgverzekeraars, werkgevers en overheden, wel eens onvoorziene en verstrekkende consequenties kan hebben…

NPO, zelf niet helemaal meegegaan met nieuwe media tijden, heeft besloten dat haar beeldmateriaal niet gedeeld mag worden. Daarom krijgt u van ons de Zembla ‘Verslaafd aan je telefoon’ trailer en verwijzen we u voor de uitzending door naar de Zembla website:

Links

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *