Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Cultuur in de dorpen

By   /   October 8, 2015  /   No Comments

“De Zuivelfabriek: een culturele motor” kopte het Brabants Dagblad afgelopen juli. “Cultuurhuis De Zuivelfabriek heeft een woelige periode achter de rug. Herbezinnen, reorganiseren, stap vooruit.” luidde de dikgedrukte tekst. 

Dat Coöperatie Wow! De Zuivelfabriek daarbij zou gaan helpen hing al even in de lucht en is nu beklonken. “Zoals De Zuivelfabriek cultuur heel dicht bij de mensen brengt, vinden we echt heel bijzonder. Dus als we kunnen helpen om De Zuivelfabriek succesvol en mooie lessen en voorstellingen te laten maken, dan doen we dat heel graag.” zegt Lilian Nagel, voorzitter van Wow!

Sinds de overheid zich terugtrekt, en ook gemeentes niet meer de steun kunnen geven van weleer, heeft een kaalslag plaatsgevonden in de cultuursector. Het aantal grote orkesten is gedecimeerd. Vooral kleine theaters zijn bij bosjes gesloten, en datzelfde geldt ook voor veel buurthuizen. Met die ontwikkeling gaat veel klein leed gepaard: zoals muziek-, toneel-, dans- en andere initiatieven die ophouden te bestaan, omdat er geen betaalbaar onderdak meer voor hen is, of omdat organisatoren en docenten het zonder subsidies financieel niet meer kunnen bolwerken.

Wow! vindt dat een zorgelijke ontwikkeling, en gelaten toezien past niet bij de coöperatie die ‘burgerinitiatief’ hoog in het vaandel heeft: “De Zuivelfabriek is typisch zo’n leefbaarheids-initiatief dat iets van de klappen van het Haagse cultuurbeleid opvangt. Precies daar waar het veel pijn doet, en waar er voor die pijn op politiek niveau maar weinig aandacht is: Dicht bij ‘de burger’. Als de overheid zich terugtrekt dan is het aan ons, burgers, om de handschoen samen op te pakken…”.

De Zuivelfabriek is niet bang om te anticiperen op actuele trends en ontwikkelingen in dans, muziek en theater. Het aanbod is van een grootstedelijk niveau, terwijl de sfeer eigentijds en tegelijk lekker dorps is. De stichting is actief in Udenhout, Haaren, Oisterwijk, Moergestel en Loon op Zand. Als het aan Wow! ligt komen daar nog veel dorpen, buurten en wijken bij, en komen er bovendien veel nieuwe activiteiten bij. Wow! ziet voor De Zuivelfabriek behalve in ‘cultuur’ ook een maatschappelijke rol weggelegd, en denkt daarbij aan actuele thema’s zoals: overgewicht bij kinderen, waar dans en beweging een remedie voor kan zijn. Pesten en sociale weerbaarheid, waar toneel een rol in kan spelen. Maar Wow! ziet in De Zuivelfabriek ook een voedingsbodem voor de creatieve sector, een van Nederlands ‘topsectoren’, want: “je kunt de cultuursector en de creatieve sector niet los zien van elkaar”.

——————————————————-

Moergestel TV maakte 28 juni jongstleden een beeldverslag van een van de dansshows van De Zuivelfabriek:

——————————————————-

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →