Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Rol woningcorporaties in kwetsbare wijken

By   /   March 9, 2016  /   No Comments

Woningcorporaties kunnen een belangrijke rol vervullen bij het verbeteren van kwetsbare wijken. In tijden van crises en overheidsbezuinigingen spelen zij een stabiliserende rol mits zij consequent in de zwakke buurten investeren.

Javastraat - Indische buurt | foto: Floris Lok

Javastraat – Indische buurt | foto: Floris Lok

 

Bron: Parool | Auteur : Ton Damen | Publicatiedatum: 7 maart 2016

 

Dit stelt Gerard van Bortel, universitair docent Bouwkunde aan de TU Delft, in zijn proefschrift Netwerken en Breuklijnen dat deze maand verscheen. Hij nuanceert het negatieve beeld dat sinds de kredietcrisis rond woningcorporaties is ontstaan.

Woningcorporaties zijn volgens Van Bortel de enige partij die vaak consequent in zwakke buurten investeert. Het onderzoek van Van Bortel wijst uit dat het beleid van overheden en corporaties ten aanzien van wijken en buurten bepalend is.

Vogelaarwijken
Een plotselinge introductie van een wijkvernieuwingsaanpak, of het stoppen daarmee is volgens Van Bortel van grote invloed op de wijk. Als schoolvoorbeeld gelden de Vogelaarwijken, veertig wijken oud-minister Ella Vogelaar binnen het kabinet Balkenende aanwees om extra in te investeren. Door de economische crisis liep de verbetering van deze buurten vertraging op.

Het zijn volgens Van Bortel juist de woningcorporaties die in crisistijd kunnen zorgen dat de lange termijn-investeringen doorgaan. Marktpartijen haken in crisistijd snel af. Het is volgens Van Bortel van belang dat de corporaties juist dan doorgaan.

Te hoge verwachtingen
Van Bortel verrichtte twee ‘case-studies’ naar de aanpak van achterstandswijken, in Lozells in Birmingham en in De Hoogte in Groningen. Daaruit bleek wel dat de verwachtingen van investeringen in achterstandswijken vaak te hoog gespannen zijn. “De wijkaanpak heeft op zijn gunstigst als resultaat dat wijken niet verder verslechteren, “ zegt Van Bortel desgevraagd. “maar als je niets doet raak je verder achterop.”

Quote - Gerard van Boxtel

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) is blij met het onderzoek van Van Bortel. Volgens een woordvoerder is het mede aan de investeringen corporaties te danken dat de Amsterdammers hun wijken en buurten steeds beter waarderen. Een goed voorbeeld is de Indische Buurt, waar de woningcorporaties Ymere en De Alliantie, maar ook Eigen Haard en De Key in moeilijke tijden flink zijn blijven investeren.

Hand in hand
Het succes van enkele Amsterdamse Vogelaarwijken is volgens Van Bortel mede te danken aan de groei van de stad. Hij denkt dat de aantrekkingskracht van de gemeente en de aanwezigheid van woningcorporaties in Vogelaarwijken hand in hand zijn gegaan.

In een blog schreef Van Bortel dat de ontwikkelingen in het Brusselse Molenbeek, waar de Jihad-strijders die de aanslagen in Parijs pleegden, aantonen wat er kan gebeuren als bewoners in kwetsbare wijken aan hun lot worden overgelaten. Daar had de aandacht van de overheid en woningcorporaties de ‘scherpste randjes van sociale misstanden in de wijk weg kunnen slijpen’.

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *