Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

TU/e studenten maken auto’s 14,7% zuiniger

By   /   October 16, 2016  /   No Comments

[persbericht] – [Marknesse, 14 oktober 2016]

corellian-mark-tullemans-midden-en-het-nlr-team

De uitvinding van TU/e afstudeerders Mark Tullemans en Sander Kemna, die auto’s 14,7% zuiniger maakt, is in productie!

Mentaal gesteund door de ‘godfather’ van het schone rijden, Professor Maarten Steinbuch, gingen ze aan de slag: Ze studeerden af op hun vinding, kregen vorig jaar een CompoWorld subsidie, en investeerden dat geld in een ontwikkeltraject met het Nationaal Lucht en Ruimtevaart laboratorium. NLR heeft de vinding uit en te na getest, en productierijp gemaakt. Nu is het dus zover: U kunt met uw eigen personenauto 14,7%, en met uw bestelauto 10%, zuiniger en dus ook schoner gaan rijden.

 

Corellian-1
Vlnr: Sander Kemna, Prof. Maarten Steinbuch, Mark Tullemans

 

De vinding

Het gaat om een aerodynamische aanpassing aan de onderkant van auto’s. Een aanpassing die gebaseerd is op een combinatie van autosport- en luchtvaarttechnologie en die ‘after market’ gemonteerd wordt. “Na montage zie je er niets van” zegt Sander Kemna “en behalve het lagere brandstofverbruik merk je er ook niets van” vult Mark Tullemans hem aan.

 

Corellian-2
Sander Kemna en Mark Tullemans monteren een, hier nog, prototype.

 

Met het bedrijf, dat zij Corellian gedoopt hebben, hebben de afstudeerders verschillende innovatie prijzen gewonnen, waaronder meerdere Climate-KIC Grants en een top 3 notering bij de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs. Nu de vinding zijn werking in het NLR lab én gedurende 600.000 testkilometers in het normale dagelijkse verkeer heeft bewezen breekt voor de student-ondernemers een volgende fase aan: Produceren en verkopen.

 

Corellian-3
Meer dan 600.000 testkilometers werden afgelegd. Niet op een rollenbank in een lab maar in het gewone dagelijkse verkeer.

 

De gedachte

“Er rijden maar liefst 1 miljard auto’s op onze aarde, en hoewel er meer elektrische en hybride auto’s op de markt komen, is dat nu en ook de komende jaren nog altijd slechts een druppel op een gloeiende plaat.” vertelt Mark Tullemans. “Al die vuile auto’s vervangen door schonere dat gaat nog decennia duren.  Daarin zagen wij kansen voor het milieu, én een zakelijke kans: ‘Grijze’ auto’s ‘groen’ maken, tegen een prijs die iedereen kan betalen en zich snel terugverdient.”

 

 

Alle puzzelstukken op zijn plaats

Technische ontwikkelingen hebben tijd nodig, maar de laatste maanden ging het toch ineens snel voor Corellian: Het bedrijf kreeg een EFRO subsidie toegekend waarmee het zijn ‘product responsibility’ gestalte gaat geven: Corellian wil namelijk, in lijn met de ‘circulaire economie’ gedachte, de van hoogwaardig carbon fiber gemaakte Aeroplate’s aan het einde van hun levenscyclus terugnemen, deze afbreken tot grondstoffen en van die grondstoffen weer nieuwe producten maken. Ontwikkeling Maatschappij Flevoland toonde belangstelling om in Corellian en zijn uitvinding te investeren, en tekende daartoe een intentieverklaring. Gemeente Noordoostpolder stak een helpende hand toe waarmee Corellian de verhuizing van Eindhoven naar Marknesse kan bekostigen.

Al deze puzzelstukken samen maakten dat Mark Tullemans van Corellian en Jasper Klarenbeek van Compoworld op 14 oktober 2016 een intentie-overeenkomst konden ondertekenen: Corellian vestigt zich binnenkort tegenover het NLR complex in het Dyntes High Tech Park gebouw.

“Blij en helemaal klaar voor de toekomst!” antwoord Mark Tullemans desgevraagd. “Met grote dank aan Bouke Veldman, Program Manager van Compoworld! Want zonder zijn tomeloze inzet hadden we hier nu niet gestaan denk ik.”

Bij de ondertekening waren ook burgemeester Aucke van der Werff en gedeputeerde voor Economische Zaken Jan-Nico Appelman aanwezig.

[einde persbericht]

————————————————————————————————

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mark Tullemans
Corellian
Tel: 06 41 64 65 62

Wilco Gerrits
NLR – Netherlands Aerospace Centre
Tel: 06 51 83 89 71

Jasper Klarenbeek
Compoworld
Tel: 06 12 29 59 96

Toine Nagel*
Coöperatie Wow!
Tel: 06 57 590 290

————————————————————————————————

*Bij de ontwikkeling van hun business worden de student-ondernemers bijgestaan door Coöperatie Wow!, een ondernemers-coöperatie die maatschappelijk relevante projecten, -initiatieven en -innovaties creëert en ondersteunt.

————————————————————————————————

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →