Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

What is a problem today, once was a solution

By   /   February 19, 2017  /   No Comments

What is a problem today once was a solution

 

[opinie] “Wat vandaag een probleem is, was ooit een oplossing.” Wijze woorden van een onbekende auteur waar, als je het mij vraagt, niks tegenin te brengen is. Toch lijkt het leggen van oorzakelijke verbanden iets ‘altmodisch’ te zijn.

Ik zou u nu kunnen vermoeien met politici die met verkiezings-miljarden strooien als waren het cadeautjes en vergeten lijken te zijn dat ze die miljarden eerst zelf gekort hebben, en met nog heel veel andere voorbeelden. Maar, ik dacht het wat lichter te houden:

“Wat vandaag een probleem is, was ooit een oplossing.” Als je even de tijd neemt om deze woorden tot je door te laten dringen dan zul je de positieve invloeden van die wijze woorden zelf gaan ervaren: ‘Van het ene probleem naar het volgende probleem’, dat lijkt de dagtaak van menig manager te zijn. Maar zodra je jezelf realiseert dat zo’n probleem ooit een oplossing was van een ander probleem dan behoort troubleshooting al snel tot de verleden tijd. In plaats van de symptomen te bestrijden verbreed je je horizon, doorgrondt de oorzaken, én neemt die weg.

Dat werkt fantastisch voor kleine dagdagelijkse ‘probleempjes’, maar ook voor complexe vraagstukken, is mijn ervaring.

Doe er je voordeel mee!

Toine Nagel

 

PS – Zelf combineer ik de invloed van deze wijze woorden met de “First Principles” en de “Systems Thinking” methoden. Daar lees je elders op dit blog meer over.

 

Andere bijdragen van deze auteur:

 

 

 

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →