Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Trend: ‘agrihoods’

By   /   April 27, 2019  /   No Comments

Boederij-op-het-dak-1

Lang geleden, op 2 november 2010 om precies te zijn, schreef Wow! een artikel over ‘urban farming’ (Wonen & Leven: Groenten verbouwen in de stad). Toen, in onze ogen, een trend in opkomst én een mogelijkheid om meerdere vliegen in één klap te slaan: Iets doen tegen voedselverspilling (want 50% gaat verloren tussen akker en bord), én iets doen tégen vervreemding / vereenzaming en vóór integratie.

‘I told you so’ daar hebben we niks aan, maar het is wel fijn om te zien dat ‘urban farming’ sinds 2010 echt van kiet is gegaan: stads-moestuintjes steken de kop op als paddestoelen, de eerste grootschalige ‘binnen-boerderijen’ zijn een feit, én er zijn gecombineerde vis-en-groente-kwekerijen ontstaan, waarvan er zelfs één op een Haags dak is gevestigd. [link]

Prachtig, denken wij. Lege ruimte krijgt een functie. Hoe dichter teelt en consumptie bij elkaar plaats vinden, des te minder de transportbewegingen, CO2 uitstoot en filedruk. Bovendien maakt het ‘telen om de hoek’ mensen bewust van waar hun voedsel vandaan komt, en dat maakt het voedsel in hun beleving ook meer ‘waard’. Het is leuk, en zelfs een ware rage geworden, om zelf te telen. Het is leuk om kennis te maken met eten dat je niet kent, en met de mensen die daar nou juist weer mee zijn opgegroeid. En als je dat eten dan ook nog samen bereid en nuttigt, dan ondervind je aan den lijve dat ‘eten verbroedert’.

 

Cottage Industries

Kort nadat de ‘urban farming’ trend los ging stak (in 2013) de ‘cottage industries‘ trend de kop op: Hartstikke leuk, allemaal creatieve- en niche- bedrijfjes die de stad achter zich laten en juist doelbewust het platteland opzoeken. Je mag hopen dat ze zo talrijk worden dat het ook iets doet tegen het fenomeen ‘krimpgemeente’. Op de eBike naar het platteland om te shoppen. Zie je het voor je?

 

Agrihoods

Op dit moment lijken de ‘urban farming’ en de ‘cottage industries’ trends samen te smelten tot een nieuwe trend in opkomst: ‘agrihoods’. Een samenvoeging van de woorden ‘agriculture’ en ‘neighborhood’. Dat is pas écht terug naar de oorsprong! Lang lang geleden, toen we als mens net jager / verzamelaar af waren en land- en tuinbouwers werden, toen vestigden we ons daar waar het goed boeren was. En dat gebeurt nu ook weer, althans door deze trendsetters.

In het eigen levensonderhoud voorzien is een drijfveer. Men zoekt plekje op waar dat kan, en er wordt samengewerkt in vaste en in losse verbanden. Dus variërend van een soort communes tot dorps, een wijk, een buurt, of noem het; een neighborhood.

Wij zouden dit ‘het buurtgevoel’ noemen met ‘agri’ als inspiratiebron en als verbindende factor.

Wow! - agrihood

 

Meer over dit en over verwante onderwerpen:

 

    Print       Email
  • Published: 5 years ago on April 27, 2019
  • By:
  • Last Modified: July 16, 2019 @ 1:10 pm
  • Filed Under: What inspires us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *