Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Brabants onderonsje

By   /   November 2, 2016  /   No Comments

ruimte-voor-ideeen-the-making-of

Bankkantoren sluiten was onvermijdelijk, maar “zomaar een bord Te Koop in de tuin zetten, dat is niet des Rabobanks” vond directievoorzitter Peter Konijnenburg. Dat was het startsein voor Glenn van der Vleuten, en zijn bureau 360 Graden Rond, en de leden van Coöperatie Wow!, met Toine Nagel voorop, om een democratisch co-creatief burgerparticipatie traject op te zetten: “Ruimte voor Ideeën”.

In oktober 2013 gingen we aan de slag, in mei 2015 opende ‘t Binnenhof in Waspik haar deuren en in september 2015 was het de beurt aan ‘De Bank’ in Loon op Zand om een openingsfeestje te vieren.

In september 2016 waren beide locaties dus ruim een jaar onderweg in hun nieuwe, door de omwonenden zelf gecreëerde en gekozen hoedanigheid. Aanleiding om nog eens terug te blikken op de totstandkoming:

 

 

Inspiratie
Beide locaties zijn inmiddels ruim een jaar open, in hun nieuwe hoedanigheid. In die zin is het project afgerond. Maar klaar is het nog lang niet. “Ruimte voor Ideeën” blijkt een bron van inspiratie. We hebben bibliotheken op bezoek gehad, en burgerinitiatieven uit den lande. Rabobank-directies uit het noorden, midden en zuiden van het land hebben ons uitgenodigd. Gemeenten en ook de provincie hebben ons gevonden. Dat hadden we vooraf nooit zo bedacht. We wilden er, om de “Ruimte voor Ideeën” slogan te gebruiken gewoon; wat moois van maken.

 

 

Willen en kunnen
Ervaringen delen we graag, en dat was ook een van de redenen om “Ruimte voor Ideeën | The making of” te maken. Niet om onszelf op de borst te kloppen maar om al diegenen die iets willen met ‘participatie’ op weg te helpen. Onze ervaring: het is bepaald niet eenvoudig. Je moet echt van heel veel markten thuis zijn om van zo’n project ‘iets stevigs’ te maken. Als je weet wat er allemaal bij komt kijken is het bepaald geen wonder dat veel goedbedoelde stappen op het burgerparticipatie-pad eindigen in tranen.

We hopen dat deze film veel mensen mag inspireren én motiveren! En daarom sluiten we af met een verzoek aan u: deel de film zo vaak als u wilt. Het zou toch prachtig zijn als er daardoor nog veel meer van die fijne plekjes komen in ons land!

We zien u graag bij ‘De Bank’ in Loon op Zand, ‘t Binnenhof in Waspik of een van de vele andere leuke ‘eigen’ plekjes.

 

Glenn van der Vleuten en Toine Nagel

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →