Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Sociale innovatie onderbelicht

By   /   February 5, 2014  /   No Comments

Sociale innovatie zorgt voor dynamiek, experimenteerdrift, innovatieve verdienmodellen en actieve betrokkenheid bij de publieke zaak. Nederland loopt achter op het vooruitstrevende beleid van andere landen.

“Een overheid moet mensen ruimte geven innovatief te zijn. Dat betekent: nieuwe paden durven betreden, vernieuwende initiatieven een kans geven en waar nodig ondersteunen”, aldus oud minister Uri Rosenthal, tegenwoordig voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT). Daarbij zijn gemeentes en provincies wellicht nog vaker aan zet dan de centrale overheid. “Het beter benutten van de innovatieve kracht van bedrijven én individuen biedt veel kansen en leidt bovendien tot ondernemerschap en werkgelegenheid, ook bij sociale ondernemingen.” Het advies De Kracht van Sociale innovatie wordt vandaag (28 januari 2014 -red-) aangeboden aan de ministers Kamp van EZ en Bussemaker van OCW.

.

Grote maatschappelijke vraagstukken

In Nederland richt sociale innovatie zich vooral op werkplekinnovatie (slimmer werken) en initiatieven onder de noemer burgerparticipatie, waarbij het behouden van publieke voorzieningen zoals een zwembad of buurtsuper, of het onderling organiseren van zorg centraal staan. Vooroplopende landen zoals Engeland en Australië gaan verder. Sociale innovatie wordt daar ingezet bij de zoektocht naar oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen zoals duurzame energie, als bijdrage aan economische vooruitgang en aan efficiëntere publieke dienstverlening. Nederland moet hard aan de slag om niet achter te blijven.

.

Kies voor sociale innovatie en geef ruimte

Sociale innovatie moet een expliciet onderdeel worden van het overheidsbeleid, zo stelt de AWT. Alleen dan kan Nederland aansluiting vinden bij de koplopers en kansen optimaal benutten. Dat begint bij het hanteren van het begrip sociale innovatie, dat ook door andere landen wordt verstaan. Daarnaast is een open houding van de overheid nodig. Organisaties en netwerken moeten over grenzen van sectoren, ministeries en financiële regelingen heen kunnen experimenteren met nieuwe oplossingen voor sociale vraagstukken. Regelluwe ruimtes en samenwerkingsafspraken met de overheid –deals- kunnen hierbij stimulerend werken.

.

Stimuleer sociale innovatie via het innovatie- en kennisbeleid

Een goede infrastructuur is onontbeerlijk. In de vorm van landelijke platforms en netwerken rond maatschappelijke uitdagingen, maar ook door in het (topsectoren)beleid samenwerking met andere partijen dan kennisinstellingen en bedrijven, ook internationaal, mogelijk te maken.

Bron: Persbericht

.

Wow! voetnoot

Wow! helpt met raad en daad sociale innovatie te bewerkstelligen. We onderschrijven het AWT inzicht: “ruimte geven”. Om die ruimte te creëren is het nodig dat het publieke domein, en eigenlijk alle partijen die acteren in verzuilde domeinen, het aandurven om te ‘ont-regelen’: Minder beperkende regels, humaniteit prioriteren boven protocollen, het aandurven om vertrouwen te schenken aan mensen binnen en buiten de organisatie.

Wow! meent dat je sociale innovatie juist niét moet willen regelen. Sociale innovatie en ‘regel-cultuur’ gaan niet samen. In de samenleving is de cultuur volop aan het veranderen. Nu is er vooral een cultuurverandering nodig aan de kant van de ‘regelaars’…

.

Relevante links en artikelen:

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →