Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

De biecht van de bankier

By   /   January 28, 2014  /   No Comments

Tijdens de kapitalistische gloriedagen in de jaren tachtig en negentig maakte Rainer Voss een bliksemcarrière en verdiende voor zijn bankbazen soms wel een miljoen dollar per dag. Hij leidde het leven dat daarbij hoorde en ondervond aan den lijve hoe het rustige en behoedzame ‘Rijnlandse’ bankieren steeds meer moest wijken voor het nietsontziende Angelsaksische denken: de bank als regelrechte kapitaalmachine.

Zijn terugblik, maar ook zijn toekomstvisie op het bankwezen is weinig bemoedigend.

Tegenlicht bespreekt passages uit Master of the Universe met financieel geograaf en journalist Ewald Engelen en met Herman Wijffels, voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank. Wijffels presenteerde in de zomer van 2013 het eindrapport van de Commissie Structuur Nederlandse Banken met daarin voorstellen voor een ‘dienstbaar en stabiel bankwezen’ in Nederland.

In Brussel, waar de nieuwe regels voor een Europese bankenunie op de vergadertafels liggen, interviewt Tegenlicht regisseur Jos de Putter schrijver Bernard Lietaer, auteur van ‘Geld en Duurzaamheid. Van een falend geldsysteem naar een monetair ecosysteem’.

 

Bron: VPRO Tegenlicht

Ander relevante artikelen op de Wow! website:

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →