Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Homo Evolutis

By   /   June 21, 2012  /   No Comments

[21 juni 2012 | Wow! Foresight ] Juan Enriquez, founder van de Harvard Business School of Life Sciences, inspireert zijn publiek. Volgens hem evolueert de mens, momenteel in een uitermate hoog tempo, naar een hogere soort: de ‘Homo Evolutis’.

In een traag tempo evolueerden we tot de 0.004% die ons onderscheidt van een Neanderthaler. Maar… dat evolutie proces lijkt nu enorm te versnellen. Als voorbeeld haalt Enriquez aan dat in het jaar tweeduizend 6,7 op de 1.000 personen verschijnselen van autisme vertoonden. In 2008 waren dat er al 11,4 per 1.000. Een stijging van 78%. Verder spreekt Enriquez van een sterke toename van hypersensitiviteit* en van mensen met hyper-geheugens.

 

De ‘bio printer’…
Tegelijkertijd met die evolutionaire acceleratie gaan de ontwikkelingen in de wetenschap ook erg snel. In 2011 nam Dr. Shaorong Gao* enkele huidcellen van een muis, en mengde die cellen met een aantal chemicaliën (met; Oct4 / Sox2 / Klf4 / c-Mvc om precies te zijn) waarna er stamcellen overbleven. Die stamcellen liet hij uitgroeien tot… een nieuwe muis! Een hele muis welteverstaan. Een muis 100% identiek aan de muis waarvan hij kort daarvoor de huidcellen had afgenomen.*

In Engeland waren het het Sanger Institute en de University of Cambridge welke in november 2011 huidcellen transformeerden tot functionerende lever cellen.*

De wetenschap is dus al zover dat huid, organen en complete organismen letterlijk ‘geprint’* kunnen worden. Herinneringen kunnen gedownload worden* en het zal niet lang meer duren voordat het uploaden van herinneringen ook mogelijk is…

 

De KwikFit polikliniek
Wat denkt u dat dit alles voor gevolgen gaat hebben voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg? Het hele donor-schaarste-probleem is hiermee in een keer opgelost! Nier falen? Print een nier. Alzheimer? Upload herinneringen. Verbrijzeld been? Print nieuwe botten.

Met dat alles in het vooruitzicht wordt de gezondheidszorg op afzienbare termijn een soort KwikFit garage. Tenminste, als wet en regelgevers het tempo bij kunnen houden…

Kijkt en luistert u naar Juan Enriquez:

(link naar Ted.com)

Wat niet weet…
Naar onze bescheiden mening doe je er als beleidsmaker verstandig aan om nu alvast na te denken over de ethische en morele kwesties die deze nieuwe technologie met zich meebrengt, zodat je direct kunt schakelen als de wetenschap zover is.

Naar onze bescheiden mening doe je er ook verstandig aan om deze ontwikkelingen mee te wegen in het uitstippelen van nieuw politiek beleid, want:

  • Als je dit als beslisser weet, moet je dan nu, anno 2012, gaan ‘hakken’ in de gezondheidszorg? Is het verstandig om het oude gebouw dat gezondheidszorg heet te renoveren, terwijl je weet dat het binnenkort toch tegen de vlakte gaat?
  • Zou je steggelen over een pensioenleeftijd van 67 jaar terwijl je weet dat de gemiddelde levensverwachting de komende tijd drastisch omhoog gaat?

Mocht u een van de kamerleden kennen, die in de Tweede Kamer met zijn of haar iPad zit te spelen, stuur hem of haar dan de link naar dit artikel even door. Het overheidsbeleid kan er alleen maar verstandiger van worden. De ‘share’ knopjes staan aan de voet van het artikel.

—————————————————————————————————————————–

Bronnen / research:

—————————————————————————————————————————–

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →