Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

New York High Line

By   /   July 9, 2012  /   No Comments

Een verlaten stuk verhoogde spoorlijn. Buurtbewoners die daar ideeën mee hebben. En een creatieve geest die met die ideeën wel raad weet. Samen maakt dit een staaltje ‘herbestemming‘ waarvan we bij Wow! zouden willen dat dit vaker gebeurde.

‘Crowdsourcing’ noem je dat tegenwoordig, of ‘Burgerparticipatie’ in overheidskringen. Hoe dan ook, de essentie is dat de buurt in beweging kwam en de buurtgenoten uiteindelijk opdracht gaven voor de aanleg van een fraai park, bovenop een oude verhoogde spoorlijn.

Piet Oudolf tekent voor het groene ontwerp van het New York High Line Park. Kijkt en luistert u naar de meester zelf in een interview dat we vonden op FD.nl:

.

 

High Line Park
Richard Lacayo, kunst en architectuur criticus van Time Magazine, neemt u mee naar het park en naar een van betrokken architecten:

.

.

Inspiratie
Wat énorm aanspreekt is dat de buurtbewoners dit zelf bedacht en bewerkstelligd hebben. Dat vergt organisatie talent en heel veel doorzettingsvermogen, want in Nederland weten we wat bureaucratie is, in New York weten ze dat ook!

Waar het om de uitvoering gaat weet Piet Oudolf iets dat de natuur al in gang heeft gezet een duwtje te geven. Althans, zo voelt het. Het spoortraject raakte al overwoekerd en natuurlijk waren het de wilde grassen en de berken die daar als eerste hun habitat vonden. Piet Oudolf verwerkt dat gegeven met respect in zijn ontwerp waardoor het geheel de indruk wekt dat de natuur het zo bedoeld heeft…

Tot slot nog een clipje uit het RTL journaal dat we u niet willen onthouden:

.

 .

‘Friends of…’
De ‘friends of…‘ zijn de initiatiefnemers achter dit project. Dat maakt High Line Park tot een burger-initiatief, tegenwoordig ‘crowdsourcing’ genoemd. Het is door omwonenden zelf op poten gezet en ook gefinancierd, Crowdfunding dus. En dat maak het in onze optiek nog interessanter.

Neem ook eens een kijkje op de website, om te zien hoe het project er nu voor staat: thehighline.org

Enjoy!

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →