Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

Casade / BaLaDe: Hoe breng je leven in een ‘Buurthuis’?

By   /   November 2, 2012  /   No Comments

In de wereld van de MFA’s (Multi Functionele Accommodaties) is BaLaDe een bekende naam. Het gebouw is eigendom van woningcorporatie Casade, staat in Waalwijk en combineert de functies onderwijs, zorg, welzijn en wonen. BaLaDe biedt onderdak aan onder andere een basisschool, een gymzaal, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, medische functies zoals een huisartsenpost en een tandarts, maatschappelijk werk, sociaal culturele functies zoals een grand-café en cursusruimten, appartementen voor begeleid wonen en woningen voor senioren.

Als gebouw is BaLaDe geslaagd, het is volledig verhuurd en volop in gebruik. Maar, BaLaDe wil meer zijn als ‘een gebouw’. Het wil een echt ‘huis van de buurt‘ zijn. En voor het realiseren van die doelstelling riep woningcorporatie Casade de hulp van Wow! in.

Probleemstelling

De gebruiker van een buurthuis is geen huurder, en kun je daar ook niet mee vergelijken. Voor een buurthuis gaat het niet om vierkante meters of om afwerkingsniveau maar om heel andere zaken: Voor een buurthuis draait alles om mensen, om samen. De buurthuis-gebruiker is iemand uit de wijk, als het even kan veel ‘iemanden’ uit de wijk. Pas als al die ‘iemanden’ het gebouw adopteren, omhelzen, het tot hún gebouw maken, er leuke dingen voor de buurt organiseren, er hun pleisterplaats van maken, dan heb je een buurthuis…

Banden aanhalen

Burgers en woningcorporaties hebben over het algemeen geen warme band, en dat hoeft ook niet. Een zakelijke klant / leverancier relatie voldoet prima. Maar, voor een ‘buurthuis’ is die warme band wel belangrijk. De onderlinge relaties gaan dieper dan een zakelijke klant / leverancier relatie. ‘Buurt’ impliceert een onderlinge band, een persoonlijke band. Alleen een (h)echte buurt heeft een bruisend buurthuis als spil.

Als je wilt dat een gebouw een buurthuis wordt, en dus een spil in de buurt, dan zul je eerst zelf een deel van die buurt moeten worden. Dat betekent veel vragen, veel overleggen, veel communiceren. Elkaar leren kennen. Weten wat er speelt. Weten waar wederzijds de behoeftes liggen. Luisteren, niet alleen naar wat je hoort maar ook naar wat je niet hoort. Enfin, een ervaren buurt- of opbouwerker weet wat we bedoelen.

Competenties

‘Buurthuis’ draait om ‘verbinden’ en verbinden vraagt om een bepaalde inborst, en om specifieke vaardigheden, of competenties zo u wilt. Niet veel gemeenten of woningcorporaties hebben die competenties in huis. Dat hoeft geen probleem te zijn, als zo’n gemeente of woningcorporatie zich daar maar bewust van is.

Om het prachtige BaLaDe gebouw tot een gezellig ‘huis van de buurt’ te maken moet er nog veel gebeuren. De hoeveelheid werk zit niet eens zozeer in het gebouw of in de communicatie-uitingen. Het zijn vooral de onderlinge verstandhoudingen die tijd, energie en fingerspitzengefühl vragen.

Het allerbelangrijkst: De wil is er. Het begin is gemaakt. BaLaDe is een ‘buurthuis’ in wording.

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →