Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Investeren in Social Change (2)

By   /   December 19, 2013  /   No Comments

[persbericht] ABN AMRO en Start Foundation investeren 680.000 euro in het Rotterdamse bedrijf de Buzinezzclub. Dit bedrijf helpt 160 Rotterdamse werkloze jongeren zonder startkwalificatie aan het werk of terug naar school, waardoor zij sneller dan gemiddeld uit de uitkering stromen. De gemeente Rotterdam betaalt de investeerders terug op basis van het aantal uitkeringen dat hierdoor bespaard wordt. Dit gebeurt via de nieuwe financieringsconstructie Social Impact Bond. Dit is een contract waarbij private investeerders investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De overheid betaalt hen terug met het geld dat zij hierdoor bespaart en een eventueel rendement. Bij deze Social Impact Bond kan het rendement oplopen tot 12% op jaarbasis. Hoe sneller de jongeren uitstromen, hoe hoger het rendement. In Groot-Brittannië en de Verenigde Staten wordt al volop ervaring opgedaan met deze investeringsconstructie.

Op donderdag 19 december lanceerden Gerrit Zalm (Bestuursvoorzitter ABN AMRO), Marco Florijn (Wethouder werk, inkomen, zorg en bestuur), Anton Westerlaken (Voorzitter Start Foundation) en Leo van Loon (Oprichter Buzinezzclub) de eerste Social Impact Bond in Nederland.

Wethouder Florijn: “Met Social Impact Bonds blijft het in een tijd waarin de budgetten van de overheid afnemen toch mogelijk om extra te investeren in de aanpak van maatschappelijke problemen. Niet alleen goed voor de stad, maar ook voor de Rotterdammers die hierdoor vooruit worden geholpen. Ik ben daarom trots op dit partnerschap, want in deze tijd kan de overheid het niet meer alleen. Ik daag daarom maatschappelijk ondernemers en investeerders uit om met hun voorstellen bij de gemeente aan te kloppen.”

Gerrit Zalm: “Ik ben er trots op dat ABN AMRO betrokken is bij een nieuwe vorm van financiering, waarbij privaat kapitaal wordt ingezet om jeugdwerkloosheid terug te dringen. Daarom hebben we ook het Social Impact Fund opgericht dat als doel heeft om met investeringen zowel financieel als maatschappelijk rendement te behalen.”

De Buzinezzclub is voor jongeren tussen de 17 en 27 jaar die geen werk hebben en niet op school zitten. Ze bereiden zich zes maanden lang grondig voor op de start van hun bedrijf en schrijven daarvoor een ondernemingsplan. De deelnemers volgen workshops en krijgen begeleiding van onder andere Regionaal Bureau Zelfstandigen van de gemeente Rotterdam en de de Kamer van Koophandel. Hierdoor krijgen ze meer zicht op hun droom en leren die omzetten in haalbare stappen. Door hun dromen en ambities serieus te nemen, groeit hun zelfvertrouwen en zijn ze gemotiveerder. De meerderheid van de deelnemers stroomt uit naar werk of school. Zij kiezen ervoor eerst meer werkervaring op te doen of een diploma te halen om dan later een start met een bedrijf te kunnen maken. Een klein deel van de deelnemers maakt direct een start met het ondernemerschap.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die het Buzinezzclub traject volgen gemiddeld 211 dagen korter in een uitkering zitten. Om te stimuleren dat jongeren duurzaam uitstromen, krijgt de Buzinezzclub via de Social Impact Bond een vergoeding voor elk procent dat ze de terugval van deze jongeren in een uitkering terugbrengen. Gemeente Rotterdam mag de besparingen die over zijn na terugbetaling van de investeerders en de Buzinezzclub houden en kan deze investeren in andere projecten om werkloosheid aan te pakken.

Relevante links:

 

 

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →