Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Transitie, Friskijkers en Dwarsdenkers

By   /   May 9, 2014  /   No Comments

Tijdperk van verandering of verandering van tijdperk? We zijn er inmiddels allemaal wel van doordrongen dat we leven in een wereld die drastisch verandert, en dat die verandering ook hard nodig is. De transitie begint gewoon te worden. De stemmen die transitie predikten verstommen. ‘Nieuwetijdsen’ doen hun ding in hun eigen maatschappelijk betrokken omgeving. ‘Oudetijdsen’ doen hun ding in hun ivoren torens.

We, de nieuwetijdsen, lijken erin te berusten dat het wachten is op een nieuwe generatie bestuurders die ‘de nieuwe wereld’ van nature al in hun DNA hebben. En daar waar een wisseling van de wacht te lang gaat duren slaan we de handen ineen en doen we het zelf, zonder leiders.

Het gaat nu, zo lijkt het, minder om verander-ing en meer om verander-en. Tijd en energie niet besteden aan praten, maar aan doen. Niet euforisch van daken schreeuwen, maar samen genieten van wat er bereikt is en wordt.

Dat maakt dit moment, menen wij, tot een mooi moment om even terug te blikken in het recente verleden en nog eens te kijken en te luisteren naar een paar van de euforische verhalen over verander-ing:

.

VPRO Tegenlicht | Transitie (april 2013)

.

Jan Rotmans – Tegenlicht Talks | Transitie

.

Jos de Blok – Buurtzorg Nederland | Zelforganisatie in de zorg

.

Coöperatie Wow!

.

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *