Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Kleurstoffen

By   /   July 18, 2015  /   No Comments

Het volgende nieuws-item zal u vast niet ontgaan zijn:

Foodwatch doet beklag bij Voedselautoriteit over kleurstoffen.
Na een e-mailactie tegen omstreden kleurstoffen in producten die bij Albert Heijn en Jumbo in de schappen staan, heeft Foodwatch ook een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Het gaat in de klacht over veertien producten, zoals bakproducten, zoutjes, mayonaise en sambal, waar geen veiligheidswaarschuwing op staat.

Als een van de kleurstoffen onder de nummers E102, E104, E110, E122, E124 of E129 in een product zit, zou op de verpakking het volgende moeten staan: ‘Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden’, aldus Foodwatch. Bij de producten in de twee supermarktketens zou die waarschuwing vaak ontbreken.

Het liefst ziet de voedselwaakhond de kleurstoffen helemaal verdwijnen. ‘Bij twijfel over de veiligheid ervan, moeten deze stoffen van de Europese markt geweerd worden.’ De kleurstoffen worden wel de ‘Southampton Six’ genoemd, omdat onderzoek van de universiteit in die Engelse stad uitwees dat ze hyperactiviteit bij kinderen kunnen veroorzaken.

[ Lees het hele bericht op: Volkskrant ]

U kent vast, net als wij, ADHD-ertjes in uw omgeving die reageren op kleuren en kleurstoffen. Sterker nog; vrijwel ieder kind, ook kinderen zonder ‘labels’, reageren erop. Je zou dan toch zeggen dat er geen Engelse universiteit voor nodig is om dat aan te tonen, en geen Foodwatch voor nodig is om daar zijn beklag over te doen. Prima dat het gebeurt hoor, daar niet van. Maar:

Waarom gebeurt dit niet ‘vanzelf’?!

Waarom hebben ouders niet in de gaten dat hun kind reageert op deze stoffen, en stoppen ze niet gewoon met het kopen ervan? Waarom prop je als ouder E-weetikveelwat in je kind, en daar een handvol Ritalin achteraan?

Waarom maak je als fabrikant dingen die slecht zijn voor een kind? In een grijs verleden kon je giftige verf op kinderspeelgoed nog wijten aan onwetendheid maar dit, de effecten van deze e-nummers, dat weet je toch? En toch gebruik je ze…

Waarom neem je als winkelier niet spontaan die verantwoordelijkheid? Dat matcht toch niet met hoe je jezelf voordoet met je gezellige Jumbo-gezinnetje? Albert Hein die ‘op de kleintjes let’, of ‘plus geeft meer’ (kleurstof?).

Beste ouders, beste fabrikanten, beste winkeliers: Als jullie nou allemaal eens wat bewuster in het leven gaan staan, en wat meer verantwoordelijkheid nemen, dan krijgen jullie van ons een snoepje (zonder kleurstoffen) 😉

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →