Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

SensUs

By   /   December 18, 2015  /   No Comments

Wow-helpt-SensUsOnder de naam SensUs organiseren studenten van de Technische Universiteit Eindhoven een internationale studentencompetitie. In deze competitie gaat het om de ontwikkeling van moleculaire biosensoren voor toepassing in de gezondheidszorg. Geestelijk vader van de competitie is professor Menno Prins. Wow! helpt het organiserend comité de competitie internationaal op de kaart te zetten, en toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek.

Moleculaire biosensoren zijn minder “ver van mijn bed” dan je in eerste instantie misschien zou denken: Bloed prik apparaatjes voor diabetes patiënten, en ook de welbekende zwangerschapstesten zijn gebaseerd op moleculaire biosensoren.

Nu moet je als patiënt, en als arts, nog vaak wachten op uitslagen van laboratoriumonderzoeken. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt zullen steeds meer van die onderzoeken door huisartsen, en wellicht ook door patiënten zelf, uitgevoerd kunnen worden. Denk je nog wat verder vooruit dan is het heel goed denkbaar dat er in de toekomst een moleculaire biosensor geïmplanteerd kan worden in het lichaam, die aangesloten zal zijn op een eveneens geïmplanteerd medicijn-doseersysteem. De sensor registreert dan bijvoorbeeld doorlopend de bloedsuikerspiegel en geeft die waarden door aan het medicijn-doseersysteem dat daarop precies de juiste hoeveelheid insuline afgeeft. Een leven zonder bloed prikken en insuline spuiten, dat zou voor de diabetes patiënt een stuk prettiger zijn.

Nu zijn dergelijke toepassingen nog toekomstmuziek. Maar hoe eerder de wetenschap zover is, des te beter het is. Internationale competities als SensUs helpen om dergelijke ontwikkelingen te versnellen, en daar is iedereen bij gebaat. Voor Coöperatie Wow! al met al volop redenen om professor Menno Prins en zijn SensUs team verder te helpen.

Wow-SensUs-Universities
“The mission of SensUs is to stimulate the development of molecular health sensing technologies by organizing an international competition for teams of students. In a friendly competitive manner, SensUs will challenge multidisciplinary teams of students to conceive and build innovative molecular biosensing systems. The competition will give students a unique chance to gain experience in goal-oriented multidisciplinary teamwork and in innovative technological design.”

 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

"Veenbrand" foto

“Veenbrand”

Read More →