Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

Waar liggen we wakker van?

By   /   November 25, 2016  /   No Comments

angst

Waar we ons zorgen om maken? Als ‘Europeaan’ of als inwoner van eigen land, dat scheelt nogal blijkt uit de Eurobarometer. Als gevraagd wordt waar we ons als Europeanen zorgen om maken dan staan vluchtelingen en terrorisme bovenaan. Onze zorgen om migranten zijn met 10% gedaald maar geven toch nog altijd 48% als resultaat. Onze zorgen over terrorisme zijn flink gestegen, met 14% naar 39% om precies te zijn. Daar plaatsen we als Wow! redactie graag een kanttekening bij: dit survey dateert van Mei 2016, en dus met de aanslagen in Parijs (November 2015) en Brussel (Maart 2016) vers in het geheugen:

cooperatie-wow-wat-houdt-ons-wakker-europa

Over migranten gesproken: 67% van de ondervraagden is voorstander van een Europees migratiebeleid. Terwijl 56% het vrije verkeer van personen, goederen en diensten als een van de grootste voordelen van een verenigd Europa zien. De economische situatie blijft aanleiding voor slapeloze nachten hetgeen zich vertaald in een top 3 notering. De mate waarin lidstaten hun zaken al dan niet op orde hebben blijft ons, met 16%, ook stevig zorgen baren.

cooperatie-wow-wat-houdt-ons-wakker-europa-diagram

 

En in eigen land?

Als het gaat om onze zorgen in en over ons eigen land dan zien de statistieken er ineens heel anders uit. In eigen land maken we ons, in 11 van de Europese landen, de meeste zorgen over werkeloosheid. Zoals je mag verwachten zijn die zorgen in landen als Spanje, Portugal en ook Cyprus het grootst. 71, 67 en 62% om precies te zijn. Migranten baren ons zorgen, maar met 28% al veel (8%) minder dan voorheen. Zorgen om de economische situatie blijven, en het percentage van 19% blijft gelijk. De zorgen over terrorisme lopen met 16% in de pas met onze zorgen over gezondheid, gezondheidszorg en onze sociale vangnetten. Ook de zorgen over onze pensioenen en de kosten van ons levensonderhoud houden gelijke tred: 13%.

cooperatie-wow-wat-houdt-ons-wakker-in-mijn-land

Premier Mark Rutte mag dan wel dagelijks in TV-spotjes verkondigen dat hij een plan heeft. Vertrouwen doen we hem en zijn collega politici niet. Het vertrouwen in de Europese Unie, ons nationaal parlement en ‘government’ vormen al sinds 2007 een glijbaan. Helaas voor heer Wilders komt de EU er met 33% nog niet eens zo heel slecht vanaf. Nationaal parlement (28%) en ‘government’ (27%) doen het nóg slechter:

cooperatie-wow-wat-houdt-ons-wakker-vertrouwen-in-de-politiek

Bron: Weforum | EuroBarometer

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →