Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

‘De zoekmachine werkt, als u vanuit ons perspectief kijkt’

By   /   February 18, 2013  /   1 Comment

Het stond er echt, in De Volkskrant: ‘De zoekmachine werkt, als u vanuit ons perspectief kijkt’. Fred Paling, lid van de raad van bestuur van het UWV, merkt in het artikel op dat het banenzoeksysteem van Werk.nl, waarin inmiddels honderden miljoenen zijn gepompt, wel functioneert. “Het draait. Zeker de afgelopen maanden draait het weer prima.” 

Experts en cliënten denken daar heel anders over. Zo krijgt iemand die zoekt op pr-functionaris een baan als tandartsassistente aangeboden. Iemand met twee voltooide academische studies kreeg ‘bloembinder’ aangeboden.

(gebaseerd op een artikel) Door Charly Lammers van Toorenburg 

Voorwaar een lastig uitgangspunt natuurlijk. Je weet dat jouw organisatie miljoenen heeft verbrand aan een project dat totaal is mislukt. Je bent mede verantwoordelijk en je wordt geconfronteerd met keiharde kritiek…

Wat de belangrijkste online banenbemiddelaar had moeten worden, is nu voor iedereen die hoop heeft op werk, een grote frustratie. Niet slim om dan te zeggen dat het voor jouzelf wel werkt. Voor wie was dat systeem ook alweer? En dan wordt het systeem door Paling dan ook nog beschreven met uitdrukkingen als ‘er zit wel een zekere duwbeweging in om mensen te activeren’. En zijn woordvoerder voegt nog toe dat ‘het kan trouwens goed kan zijn dat mensen op een bepaald moment door de werkcoach gepusht worden naar een baan als bloembinder’. Paling bedankt hem voor de nuttige aanvulling.

Het stuk eindigt met de logische vraag waarom het UWV koste wat het kost (zo’n 100 miljoen per jaar) doorgaat. Fred Paling verwijst naar ‘serieuze ict-mensen die aangeven dat de infrastructuur technologisch goed genoeg is om op door te borduren…’. Met andere woorden, de investeringen zijn gebaseerd op beweringen van serieuze ict-mensen. Dank je de koekoek.

Het is lang geleden dat ik iemand zo slecht iets heb zien rechtbuigen wat onherstelbaar krom is.

( u leest het hele artikel, inclusief tips over communicatie, in: CommunicatieOnline.nl)

———————————————————————————————————————

Wow! verwijst u graag naar de artikelen van Prof. Dr. Arnold Heertje, Prof. Dr. Paul de Blot en Hoogleraar Betteke van Ruler, elders op deze website. Zij vertellen over respectievelijk ‘humanisering‘ waar we in ons land hard aan toe zijn, over ‘mensen die statistieken zijn geworden‘ en over ‘bedrijven en overheden die doof zijn voor wat er leeft‘, hetgeen met de reactie van UWV maar weer eens bewezen wordt.

Er is nog een lange weg te gaan. Maar ooit, ooit zal het in organisaties weer om mensen draaien. Zelfs bij het UWV.

    Print       Email

1 Comment

  1. Lilian Nagel says:

    Als het niet zo triest was, zou ik er hartelijk om lachen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →