Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

TU/e: Kennis <-> Economie (2)

By   /   July 30, 2013  /   No Comments

foto: Zorgrobot ‘Amigo’ overhandigt een bosje bloemen aan koningin Maxima (Robocup 2013).

Tijdens een onderzoeks- en planontwikkelings traject rond het thema kennisvalorisatie, dat we voor de Technische Universiteit Eindhoven mochten uitvoeren, bleek ‘zichtbaarheid‘ een belangrijk issue:

De TU/e werd als weinig zichtbaar ervaren. Zichtbaarheid, kwantitatief, maar ook een jonger en dynamischer gezicht naar buiten vormden een wens van studenten, van medewerk(st)ers, van spin-off bedrijven en ook van het grote publiek.

Wij konden ons prima vinden in die wens. Behalve dat dit goed is voor de TU/e en zijn umfeld menen we namelijk dat het grote publiek er recht op heeft om te zien waar de belastingcentjes naartoe gaan en wat ermee gebeurt. Bovendien menen we dat nieuwe technologie zo snel als mogelijk beschikbaar moet komen voor de samenleving. Al was het maar om te voorkomen dat grote bedrijven maatschappelijk relevante technologie ‘in de kluis’ leggen.

Middels een aantal praktijk-pilots, waaronder het ‘uitvergroten’ van Robocup 2013 in de media, heeft Wow! de TU/e laten zien hoe je die zichtbaarheid kunt verbeteren zonder dat dit meteen enorme media-budgetten vergt. Voor het grote publiek betekende dit; een kijkje in de wondere wereld der techniek, met daarin een bijzondere plek voor robots:

Robocup 2013 (day 1 & day 3)

[Robocup 2013 trok 40.000 bezoekers, waaronder koningin Máxima, en 2.500 deelnemers uit 40 landen,. Het toernooi had een persbereik in Nederland van meer dan 10 miljoen, en wereldwijd meer dan 50 miljoen. Media in 75 landen besteedden aandacht aan Robocup.]

Het doel van deze publicitaire praktijk-pilots was zichtbaarheid en om die zichtbaarheid te maximaliseren wil je graag dat je onderwerp, en daarmee je naam, gaat ‘rond zingen’. En dat is ook precies wat er gebeurt en wat naar verwachting nog wel een tijdje zal blijven gebeuren rond het thema robots…

Voetnoot

De organisatie van Robocup 2013 was in handen van het Tech United team onder leiding van dr. ir. René van de Molengraft.

——————————————————————————————————————-

30 januari 2014 – update

Een goed half jaar na Robocup 2013 mogen we vaststellen dat de aandacht voor robots, en met name voor robots in de zorg, nog altijd groeit. Wat ons goed doet is te zien dat Technische Universiteit Eindhoven als het om dit onderwerp gaat goed gevonden wordt door zowel de regionale als de landelijke media:

BV Brabant – Studenten & Robotica 

We zijn blij en ook best een beetje trots dat we de TU/e hebben mogen helpen. We zijn blij dat robots, en de mogelijkheden die robotica biedt, zich op een nog altijd groeiende belangstelling mag verheugen. Maar het meest blij worden we toch wel van de resultaten die er met behulp van robotica op menselijk terrein geboekt worden:

Uitzending ‘Een Vandaag’ d.d. 28 januari 2014:

sitestat

.

Technologie toepasbaar maken

De ‘plan-ontwikkel-klus’ van Wow! voor de TU/e zit erop. Wow! is inmiddels vanuit een andere invalshoek betrokken bij het fenomeen robots: We onderzoeken momenteel of we een bijdrage kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van een aantal spin-off en start-up bedrijven, zodat de robot zo snel als mogelijk een ‘gewoon product’ wordt waar jong en oud mee en door geholpen kunnen worden.

.

Relevante links en artikelen

  • Robocup 2013 (overzicht)
  • Wow! helpt TU/e met ‘valorisatie’ van kennis (artikel)
  • TU/e in ‘BV Brabant’ op Omroep Brabant TV (video)
  • TU/e Innovation Lab ‘best practices’ (issuu)
  • Nao Bot (website)
  • Tech United (het TU/e robot voetbal team) (website)
    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *