Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Perspectief

By   /   March 18, 2016  /   No Comments

[opinie] Wow! wordt nog wel eens uitgenodigd om ‘wild goose’ te zijn. De ‘wilde gans’ die frisse blikken en andere invalshoeken aanreikt tijdens bijvoorbeeld brainstorm-sessies of in visie-ontwikkeling. Voor mij persoonlijk zijn die andere invalshoeken een soort handelsmerk geworden, en ik kwam er online weer eentje tegen die ik graag even met u deel:

Wat als je Nederland nu eens niet ziet als een dicht- of overbevolkt land maar als een lege stad?

Holland is not a dense country, but an emty city

Ja okay, dat zou in één klap verklaren waarom Den Haag zich teveel focust op details, en zich feitelijk gedraagt als een burgemeester en een gemeenteraad. Maar verder? Wat zou dit verder aan gevolgen hebben? Laten we eens hardop denken:

Zouden we dan nog ‘polderen’? Of zouden we besluitvaardiger en slagkrachtiger zijn? Zouden we dan nog Betuwe-lijnen aanleggen en Fyra debacles op onze hals halen? Of zouden we in de kiem al ingrijpen, lang voordat zo’n project verzuipt in bureaucratisch politieke steekspelen? Zou ‘het vluchtelingenprobleem’ dan niet veel sneller opgelost worden? Gewoon omdat we daar in onze stad, en met name in de leegloop-wijken, best plek voor hebben én omdat we niet vergeten zijn dat veel van onze stadsgenoten 70 jaar geleden zelf vluchtelingen waren. Zouden we onze hulpverleners laten molesteren door opgeschoten tuig? Of zouden we die gasten ouderwets aan hun oren naar hun ouders slepen? Zouden we een geblondeerde buurt-burgemeester voor het gerecht slepen? Of zouden we ons verdiepen in de problematiek van de wijk en de wijkbewoners die hij vertegenwoordigt?

Mooi hè? Als je je eigen kijk veranderd, dan zien zo’n land en zijn problemen er ineens heel anders uit.

Toine Nagel

    Print       Email
  • Published: 4 years ago on March 18, 2016
  • By:
  • Last Modified: March 18, 2016 @ 1:11 pm
  • Filed Under: What inspires us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →