Loading...
You are here:  Home  >  What inspires us:  >  Current Article

Doughnut Economics

By   /   December 16, 2017  /   No Comments

Doughnut Economics

 

Bij Wow! zijn we blij met alle aandacht die Kate Raworth en haar ‘Doughnut Economics’ de laatste tijd krijgt. Hoe meer aandacht hoe beter, denken wij. Want: de aanhouder wint!

 

Het moét anders!

Dat ‘het’ anders moet daar zijn steeds meer mensen het wel over eens. Zeker nu de rook rond de ‘bail-out’ van onze grote banken optrekt, en de discussie rondom de bonussen verstomd, is het zaak om door te pakken.

De Libor- en Euribor affaires, de Rente-Swaps (waar veel MKB-ers de dupe van zijn en nog worden), betrokkenheid bij witwaspraktijken, ING en ABN-AMRO die verdacht worden van belastingfraude in Duitsland, particulieren en ondernemers die door de handelswijze van banken levenslang aan de bedelstaf raken… Dit alles maakt pijnlijk duidelijk dat we er nog lang niet zijn. En dan noemen we gemakshalve alleen nog maar de banken.

De bonussen mogen dan misschien lager zijn dan voorheen, maar bonussen zijn slechts een symptoom. De onderliggende cultuur is geen spat veranderd. Men gaat nog altijd over lijken.

Snake

Hardleers

Hardleers? Ja, de leiders van de oude economie, de dinosauriërs en hun proces-tijgers, zijn hardleers… maar verwachten we ook niet, tegen beter weten in, het onmogelijke? Natuurlijk, je kunt een slang vragen en zelfs dwingen om een muis minder te eten, maar maakt dat de slang empathisch?

Hardleers zijn wij burgers zelf ook. Kennelijk hebben we het nodig dat de oude wijn van tijd tot tijd in nieuwe zakken verpakt wordt:

Na het horen en zien van hoogleraar Tim Jackson in 2009, gepubliceerd op de Wow! site in 2013, hadden we even de hoop dat zijn inzichten ‘iets zouden losmaken’. Jackson ontwikkelde een rapport vol aanbevelingen, in opdracht van de toenmalige Britse regering. De titel van dat rapport: “Prosperity without growth”.

 

Figuur uit “Prosperity Without Growth” | Bron: zie onderaan dit artikel

 

Waar het wat Jackson en zijn rapport betreft in het kort op neer komt is: Vergeet ‘groei’. Wat de burger wil is ‘prosperity’, hetgeen wij Nederlanders zouden vertalen naar ‘welbehagen’, ‘welzijn’ of ‘welvaren’. Als hij of zij niks tekort komt in zowel economisch, fysiologisch als sociaal opzicht, dan is men tevreden. Men vraagt niet om ‘groei’. Men wil een fijn familieleven, een goede gezondheid, en een fijne plek om te leven. En dan heb je de top 3 van onze wensen al gehad.

 

Verschillen

Ook Raworth zegt ‘vergeet groei’. Bij haar ligt de nadruk op hoe er in economisch perspectief ‘verkeerd gedacht wordt’, en wat de gevolgen van dat ‘verkeerde denken’ zijn, en hoe het dan wél moet -of zou kunnen-.

Doughnut Economics - figuur - 560x400

Jackson spreekt over ‘ecological debt’. Millieu- en natuurschade, waar een kleine groep mensen zich aan verrijkt, en wat een ‘schuld’ achterlaat waar wij allen -moeder aarde én haar bewoners- voor opdraaien. Tim Jackson vertrekt bij ‘ons mensen’, en concludeert dat wij mensen helemaal geen behoefte hebben aan ‘groei’, laat staan aan de schade die dat waanbeeld met zich meebrengt.

Jackson levert dus vooral de eyeopener, en vertelt waar het nou eigenlijk om gaat of zou moeten gaan. Raworth zegt ‘een vliegtuig kan niet blijven vliegen, en een economie niet blijven groeien’, en legt middels een model uit hoe de balans wél zou moeten zijn.

 

‘Hippe hype’s’

Bij Wow! staan we volledig achter beider intenties: ‘het’ moet anders. We vinden het fantastisch dat wijze lieden de spotlights opzoeken om dit te prediken, vooral als zij niet alleen duiden maar ook oplossingen aandragen. Wat we jammer vinden dat is de invloed van het ‘hippe hype’ tijdperk waarin we leven: We rennen met zijn allen van de ene ‘hippe hype’ naar de volgende ‘hippe hype’… Tussen Jackson in 2009 en Raworth in 2017 lagen 8 jaar waarin alles weer ‘gewoon’ over groei leek te gaan: Burgers moesten meer geld gaan uitgeven, zodat de economie weer zou groeien want dán kwam alles goed! Ja Mark, vast…

Het duurde 8 jaar voordat er nu weer een “hou nou toch eens op over die ‘groei'” hype lijkt te ontstaan.

Lieve lezers; twee knappe koppen hoogleraren (en daar zijn er nog veel meer van), hebben dezelfde intentie én zien oplossingen die ondanks hun verschillende vertrekpunten toch sterke overeenkomsten vertonen… Zullen we het nu eens niét laten bij de hype, bij de ‘share’, de ‘like’ en de ‘tweet’. Gaan we nu eens actief iets doen met de aangereikte inzichten en oplossingen?!

Wow!

 

Links:

 

Laat een berichtje achter:

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Boederij-op-het-dak-1

Trend: ‘agrihoods’

Read More →