Loading...
You are here:  Home  >  What makes us think:  >  Current Article

Trend: Connected but Alone

By   /   September 16, 2013  /   No Comments

[‘Foresights’ | Door: Toine Nagel] ‘Alone Together’, het boek van MIT professor Sherry Turkle waarin zij 15 jaar onderzoek naar de impact van technologie op de mens en de maatschappij bundelt, is een inspiratie voor velen.

Inmiddels heeft de ‘Alone Together‘ ook de jonge garde bereikt. Dat is mede te danken aan Shimi Cohen, graduate van Shenkar College of Engineering and Design, wiens samenvattende animatie al een paar miljoen keer werd bekeken.

Waarom 2 artikelen over hetzelfde onderwerp vraagt u zich als frequente Wow! bezoeker wellicht af. Nou, kijkt u eens 4 minuutjes naar de animatie. Lees desgewenst het artikel ‘Connected but Alone’ (link) elders op deze website nog eens en u ziet met mij dat er zich een omvangrijk drame aftekent:

Er ontwikkelt zich een generatie die niet met zijn emoties overweg kan. Een generatie die eenzaam is, en daar niet mee om weet te gaan. Een generatie die het voelen van een emotie ervaart als een ’emergency’. Als u dat eens op u in laat werken dan geeft dat wellicht context aan het feit dat het aantal zelfdodingen onder jongeren in ons land al jaren op rij groeit. Waarom er in één jaar door jeugd-hulpverleners 105.000 hulpverzoeken werden geregistreerd, en waarom er in ons land maar liefst 16.000 jongeren dakloos zijn (link).

Maar dat zijn statistieken, en bovendien vanuit één invalshoek benaderd. Hoe zit het met de jongelui achter die statistieken? Hoeveel leed gaat er vooraf aan de radicale beslissing om ‘eruit te stappen’? Hoeveel leed gaat er vooraf voordat jongeren dakloos raken? Wat gaat er gebeuren nu de jeugdzorg op de schop gaat, en vanaf 2015 een gemeentelijke aangelegenheid zal zijn, waar die gemeenten geen enkele ervaring mee hebben? Wat zijn de gevolgen? Moeten en kunnen we hier iets aan doen? En zo ja; wat kunnen we doen en hoe doen we dat dan?

Antwoorden heb ik (nog) niet. Ik kan het slechts zichtbaar maken voor u:

The Innovation of Loneliness from Shimi Cohen on Vimeo.

 

Wilt u verder praten over deze ontwikkeling? U bereikt de auteur van dit artikel via: welkom@wow-mail.org 

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *