Loading...
You are here:  Home  >  What makes us Wow! (Wow! projects & news):  >  Current Article

“Ruimte voor Ideeën”: Inspiratiebron voor Bibliotheken

By   /   September 2, 2014  /   No Comments

“Van verzorgingsstaat naar participatie-samenleving. Het is een zoektocht naar een andere rolverdeling tussen overheid, burgers en (maatschappelijke) organisaties. Welke kans biedt dit voor je eigen organisatie? Wat is de manier om lokaal draagvlak te krijgen?” 

Met deze oproep enthousiasmeerde Cubiss haar leden. Cubiss ondersteunt bibliotheken bij een veelheid aan actuele vraagstukken, en een van die actuele vraagstukken is: Burgerparticipatie. 35 Cubiss leden gaven gehoor aan de oproep en komen op 9 september bij ‘ons’ op bezoek. Jeroen van Engelen (Rabobank) en Glenn van der Vleuten (360 Graden Rond) gaan vertellen wat “Ruimte voor Ideeën” heeft losgemaakt onder de bevolking van Waspik en Loon op Zand, én binnen de Rabobank.

“Ruimte voor Ideeën” werd door Coöperatie Wow! ontwikkeld om de participatiesamenleving een concrete stap verder te helpen én om tegelijkertijd iets te doen tegen de leegstand van winkels, kantoren en fabrieken. Je zou “Ruimte voor Ideeën” een concept, een formule of een methodiek kunnen noemen, maar hoe je het ook noemt; “Ruimte voor Ideeën” is bedoeld om enerzijds particulieren te helpen om over hun drempels te stappen, met ideeën te komen en daar samen wat mee te doen. Anderzijds om organisaties te helpen die graag met participatie en co-creatie aan de slag willen, maar daar geen ervaring mee hebben of er de menskracht niet voor hebben.

9 september wordt dus méér dan een gezellige dag uit voor bestuurders en medewerk(st)ers van bibliotheken. De dag moet inspiratie en liefst ook oplossingen brengen. “Ruimte voor Ideeën” kan zo’n oplossing zijn: Met de WSOB ben je als bibliotheek min of meer verplicht om de deur open te zetten voor participatie. “Ruimte voor Ideeën” genereert, co-creatief, initiatieven waarmee de dreigende sluiting van op zijn minst een deel van de 300 bibliotheken (artikel NRC) die op de nominatie staan een halt wordt toegeroepen…

Relevante links en artikelen

    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *