Loading...
You are here:  Home  >  What worries us:  >  Current Article

‘We zijn ziende blind’ – Rijksbouwmeester slaat alarm

By   /   April 21, 2014  /   No Comments

‘We zijn ziende blind’, luidt Rijksbouwmeester Frits van Dongen opnieuw de noodklok over de leegstand van vastgoed. De leegstand van kantoren, bedrijfsruimten en woningen heeft dramatische vormen aangenomen, alles bij elkaar opgeteld zo’n 55 miljoen vierkante meter (m2).

Wat de Rijksbouwmeester vooral verontrust is dat de omvang en de ernst van de situatie nog steeds niet tot de vastgoedmanagers en beheerders is doorgedrongen. Alarmerende uitspraken van Van Dongen over de leegstand in een interview eind vorig jaar met het Financieel Dagblad baarden wel opzien maar hebben niet tot noemenswaardige acties geleid.

Op 20 september 2013 besteedde ‘Nieuwsuur’ een item aan het Van Dongen en zijn interview met het FD:

Bizar’, noemt Van Dongen het nu in een interview met Bouwformatie, dat ook de nieuwe directeur-generaal van het Rijksvastgoedbedrijf Jaap Uijlenbroek ‘versteld stond van 35 miljoen m2 woonruimte dat leeg staat’. Behalve 35 miljoen m2 woonruimte bestaat de leegstand die door de markt is veroorzaakt uit 8 miljoen m2 kantoorruimte en 12 miljoen m2 bedrijfsruimte. Daarnaast staat ook nog eens 1,2 miljoen m2 kantoren en andere gebouwen van het Rijk leeg. ‘Dat is zo groot als de provincie Utrecht’, onderstreept Van Dongen de omvang van het probleem.

Over het ontstaan van de buitensporige leegstand zegt de Rijksbouwmeester: ‘We hebben van de bouw een heel groot verdienmodel gemaakt. Er is in de vorige eeuw – onze tweede gouden eeuw – veel voor de speculatie gebouwd.’ ‘Herbestemmen, is volgens Van Dongen, ‘de grote opgave voor de komende jaren’. ‘Het is afgelopen met bouwen.’

Bronnen:

  • Bouwformatie.nl (link)
  • Nieuwsuur (link)

Wow! en herbestemming van vastgoed:

Relevante artikelen op dit blog:

  • Trend: Cottage Industries (link)
  • 20 miljard onbenut gemeentelijk vastgoed (link)
  • Trend: Groenten verbouwen in de stad (Urban Farming) (link)
  • Requiem for Detroit (link)
    Print       Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You might also like...

Hoogwater 1995, fietspad tussen Colenbrandersbos en Klaverland overstroomd

“Het water komt”

Read More →